SPORAZUM HRVATSKIH NACIONALNIH KAZALIŠTA NA DOBROBIT UMJETNIKA I PUBLIKE

4. svibnja 2021.

Povijesni Ugovor o stalnoj suradnji hrvatskih nacionalnih kazališta potpisan je, u nazočnosti ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, u ponedjeljak, 3. svibnja u Velikoj koncertnoj dvorani HNK-a u Varaždinu. Ugovor su potpisale intendantice i intendanti svih pet nacionalnih kuća, zagrebačkog Dubravka Vrgoč, osječkog Dražena Vrselja, varaždinskog Jasna Jakovljević, riječkog Marin Blažević i splitskog Srećko Šestan.

Osim što će ovom suradnjom publika dobiti priliku uživati u scenskom i glazbenom repertoaru drugih nacionalnih kazališta, suradnja se odnosi i na koprodukcije te razmjenu umjetnika.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek naglasila je: “Nacionalna kazališta, da bi u potpunosti ispunila svoju funkciju, moraju bliže surađivati. Ovim sporazumom obvezuju se i na međusobna gostovanja i na koprodukcije. To će biti na dobrobit umjetnika i na dobrobit publike.” Dodala je da je Hrvatska jedna od rijetkih država u svijetu koja je tijekom pandemije držala svoje kulturne institucije otvorenima, zahvaljujući hrabrosti i inicijativi umjetnika i ravnatelja kazališta.

„Vodili smo se mišlju da je u doba pandemije važno očuvati i duhovno zdravlje. Naše zdravstvene djelatnice i djelatnici na prvoj su crti obrane fizičkoga zdravlja, dok su kultura te umjetnice i umjetnici na prvoj crti očuvanja duhovnoga zdravlja. Stoga se riječka kazališna sezona i odvija pod motom: Kazalištem protiv duhovne distance“, kazao je intendant riječkog HNK-a Marin Blažević.

Zagrebačka intendantica Dubravka Vrgoč ovaj Sporazum smatra povijesnim, a intendantica osječkog HNK Dražena Vrselja se nada da će doista zaživjeti.

„Dugo godina surađujemo, ali ovo je stavljeno pod lijepi zajednički kišobran, i sigurno ćemo se svi uhvatiti za tu ručku“, kazao je intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu Srećko Šestan dok je intendantica HNK u Varaždinu Jasna Jakovljević rekla kako će varaždinsko kazalište završetkom obnove postati kazalištem koje će moći ugostiti sve vrste scenskih djela, i operu, i balet i drame.

Foto & Video galerija

Fotograf: Siniša Sović