SRDAČNIM PLJESKOM ISPRAĆENA RIJEČKA PREMIJERA OPERE „KLOTHÓ“

26. travnja 2017.

Zahvaljujući suradnji sa zagrebačkim Muzičkim biennalom, riječka je publika, ona dovoljno znatiželjna i na iznenađenja te upoznavanje novog spremna, večeras imala prigodu čuti i vidjeti suvremenu operu “Klothó, splet priča” poljske skladateljice i libretistice Martyne Kosecke pod ravnanjem Berislava Šipuša, u režiji Krzysztofa Cicheńskog i izvedbi ansambla Opere HNK Ivana pl. Zajca, koja je s velikim uspjehom 22. travnja otvorila ovogodišnji Biennale u Zagrebu.

Likove fantastične opere u jednom činu i osam slika čiji libreto objedinjuje elemente iz nekoliko bajki i priča, među kojima i “Ribara Palunka i njegove žene” Ivane Brlić Mažuranić, izvrsno su interpretirali solisti Ingrid Haller, Ivana Srbljan, Karol Bartosiński, Marko Fortunato, Nicolas Rigas i Dario Bercich. Publika je njihov trud i umijeće nagradila srdačnim i dugim aplauzom, a brojne su čestitke nastavili primati i nakon predstave.

U predstavi je sudjelovala i plesačica Dina Dehni Sow te članovi zbora Dario Cibić, Jasmina Cossetto,Ljubov Košmerl, Saša Matovina, Savo Orobabić, Emilia Rukavina, Dragana Tomšić i Nenad Vidaković.

Martyna Kosecka bila je pobjednica biennalskog natjecanja 5-Minute Opera Competition 2015., a njezina je nagrada bila cjelovečernja opera. Tako je i nastala “Klothó”, intrigantna, kompleksna i zanimljiva opera koju je autorica nazvala „bajkom, basnom, mitom, legendom… te pričom za svakoga“.
Kostimografkinja i scenografkinja je Julia Kosek, a oblikovatelj videa Bartłomiej Szlachcic.  Koreografiju potpisuje Dina Dehni Sow, koncertni je majstor Anton Kyrylov, a zborovoditeljica Nicoletta Olivieri.
Druga izvedba opere na programu je već sutra, u četvrtak. Srušite vlastite predrasude i budite u 19.30 sati u HKD-u na Sušaku.

Foto & Video galerija