Subotnja večer uz Schumannovu Četvrtu i Šostakovičevu Petu

17. siječnja 2023.

Koncert Riječkoga simfonijskog orkestra pod ravnanjem grčkoga maestra Myrona Michailidisa dođite poslušati u subotu 21. siječnja u 19,30 sati. Očekuju vas Četvrta simfonija Roberta Schumanna i Peta simfonija Dmitrija Šostakoviča.

Svoju je Četvrtu simfoniju njemački skladatelj Robert Schumann poklonio supruzi, virtuoznoj pijanistici Clari Schumann, zato je djelo poznato i pod nazivom „Clarina simfonija“. Smatra se Schumannovim najoriginalnijim i najinventivnije djelom, a muzikolozi ovu Simfoniju nazivaju prekretnicom u povijesti simfonija. Skladba se razlikuje po svom pristupu simfonijskom obliku, više se oslanja na melodijske ideje koje se provlače cijelim djelom stvarajući „simfonijsku fantaziju“, kako je sam Schumann izvorno nazvao svoje djelo.

Peta je simfonija Dimitrija Šostakoviča istovremeno i složena i jednostavna, izravna, uz pozitivne fanfare na kraju. Skladatelj ju je stvarao u opasnom i rizičnom ozračju ne samo po karijeru nego i po život. Nakon negativnih reakcija na operu „Lady Macbeth Mcenskog okruga“, njegova je Peta simfonija bila primljena s velikim entuzijazmom. Djelo bez riječi, vječna zagonetka za sovjetske političare. Dvostruku poruku „odgovora sovjetskoga umjetnika na opravdanu kritiku“ iščitati može svatko tko dođe na subotnji koncert 21. veljače. Ne propustite!

 
Generalni pokrovitelj Riječkoga simfonijskog orkestra