SUDBONOSNE GLAZBENE PREKRETNICE VELIKIH SKLADATELJA ZAJCA, BEETHOVENA I ŠOSTAKOVIČA

5. siječnja 2021.

Riječki simfonijski orkestar pod vodstvom svog šefa-dirigenta Valentina Egela čak će dva puta, 9. i 11. siječnja, izvesti koncert glazbenih djela koja su bila prijelomna u stvaralaštvu svojih autora, hrvatskog skladatelja Ivana pl. Zajca, njemačkog Ludwiga van Beethovena te ruskog Dmitrija Šostakoviča.

Program koncerta otvorit će uvertira Zajčeve “izvorne narodne opere u 3 čina” „Mislav”. Lirska opera „Mislav“ bila je prekretnicom skladateljevog stvaralaštva te uz kasnije „Bana Legeta” i „Nikolu Šubića Zrinjskoga” postala prvim dijelom hrvatske nacionalne povijesne operne trilogije – važne ostavštine za hrvatsku, ali i svjetsku glazbu.

Središnji dio koncerta donosi prekretnicu u opusu Ludwiga van Beethovena – Koncert za violinu i orkestar. Ovim violinskim koncertom skladatelj je podigao žanr na posve novu razinu, a njegova opsežnost, virtuoznost i izražajnost postali su temeljem za djela drugih skladatelja te je tako Koncert ostvario veliki utjecaj na svjetsku klasičnu glazbu. Violinu će po prvi put u našem Kazalištu svirati nagrađivani virtuoz iz Njemačke, Thomas Goldschmidt.

Koncert će zaključiti izvedba Prve simfonije Dmitrija Šostakoviča, kojom je skladatelj diplomirao te time započeo svoju svjetsku karijeru i stekao ime jednog od najznačajnijih skladatelja 20. stoljeća. Ovim djelom glazbenik je otvorio put na međunarodnu klasičnu scenu, a njegova nježna i razigrana simfonija izvodila se i izvodi na najpoznatijim koncertnim podijima uz ravnanje slavnih dirigenata.

 
Generalni pokrovitelj Riječkog simfonijskog orkestra