SVJETSKA PRAIZVEDBA HIT ROMANA – KOMIČNA KRIMI-PRIČA „OMICIDI IN PAUSA PRANZO“ / „UMORSTVA U PAUZI ZA RUČAK“

22. travnja 2016.

Na maloj sceni HKD-a na Sušaku u četvrtak,  28. travnja 2016. u 19:30 sati bit će premijerno izvedena, posljednja u ovoj sezoni,  predstava Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca, u koprodukciji s La Contrada – Teatro Stabile iz Trsta, crna komedija “Omicidi in pausa pranzo” / “Umorstva u pauzi za ručak” prema istoimenom hit romanu Viole Veloce. Redateljica predstave i autorica dramatizacije romana je Paola Francesca Galassi kojoj je ovo četvrta suradnja s Talijanskom dramom (“Somewhere city”, „Camere da letto“ / „Spavaće sobe“, „Il Barone rampante“ / „Barun penjač”).

Talijanski roman Viole Veloce postavlja se prvi put na kazališnu scenu – i to u Rijeci, u koprodukciji  s tršćanskim kazalištem La Contrada, čija je ravnateljica, Livia Amabilino, izrazila zadovoljstvo i zahvalnost zbog mogućnosti ponovne suradnje nakon predstave “Zoran i pas od porculana” / “Zoran e il cane di porcellana”. Ideja za rad baš na ovome tekstu došla je iz zajedničkih razgovora s redateljicom, a nada se da će predstava živjeti i na talijanskim pozornicama, uz riječke, tršćanske i milanske glumce.
Giuseppe Nicodemo, v.d. ravnatelja Talijanske drame, naglasio je iznimnu profesionalnost, kvalitetu rada i izrazito pozitivnu atmosferu, na što se nadovezala redateljica Paola Galassi riječima: „Osjećam da grupa odlično funkcionira. Ako se glumci ne zabavljaju dok rade komediju, predstava ne može briljirati. Na probama svakodnevna vlada zabava i harmonija”. Rekla je i kako se radi kvalitetno na svim nivoima. “U predstavi o ubojstu nema krvi, ali ima puno napetosti. Tko je ubojica? Ili ubojice..? Dođite i otkrijte s nama!”, kaže redateljica i autorica dramatizacije talijanskog hit romana koji je već preveden na mnoge europske jezike, a izdavačka kuća planira prijevod i na hrvatski.

Talijanska glumica Rossana Carretto, kazališna i televizijska zvijezda, u glavnoj je ulozi Francesce Zanardelli. Prvi je put u Rijeci i očarana je ljepotom grada i Kazališta, osjeća se kao kod kuće, oduševljena je energijom glumaca što će, nada se, prepoznati i publika. Glavna protagonistkinja Francesca radi u velikoj tvrtki, a nakon što zatekne mrtvu kolegicu ispod stola, nađe se u situaciji da se počne, u strahu da i sama ne bude ubijena, baviti istraživanjem i otkrivanjem ubojice.
Marcello Mocchi talijanski je glumac o kojem se u Italiji mnogo govori, a u “Umorstvima” igra i šefa policije, Dottora Lattanzija, i Francescinog kolegu, Savina Santija. Govoreći o predstavi, istaknuo je kako se radi o komičnim situacijama koje skrivaju i mnogo dublja značenja naše socijalne stvarnosti.
Paola Bonesi u riječkom je Kazalištu nakon 18 godina, a sada je u ulozi dosadne majke. Rosanna Bubola, glumica Talijanske drame, uživa u suigri sa svima, a po prvi put zbog broja gostujućih glumaca glumaca, iako je kod kuće, osjeća se kao da je u drugoj zemlji, što smatra iznimnim dobitkom. Gualtiero Giorgini, koji je u riječkom teatru igrao prije petnaestak godina, u ulozi je podmuklog Francescinog šefa Dottora Verninija.

Osim direktorice izdavačke kuće Mondadori, kuće koja je objavila roman, i Viola Veloce najavila je svoj dolazak na premijeru, ali naravno, spisateljica je pod pseudonimom pa se ne zna niti kako izgleda. Razloge za pseudonim objašnjava kroz želju za zaštitom od rizika prepoznavanja službenice u velikoj tvrtki te od neposredne identifikacije između majke blogerice koja govori o sinu tinejdžeru.U stvarnom životu nerado govori o sebi otvoreno i iskreno čime se u blogovima i knjigama pak rado koristi. Govori što misli u zaštićenom prostoru i manje je izložena, zahvaljujući upravo pseudonimu. Njen se roman na Amazonu kao e-knjiga prodavao odlično, za manje od eura, što smatra glavnim razlogom rasta popularnosti koji je onda doveo i do velike izdavačke kuće koja je knjigu i tiskala, a zatim i približila drugim zemljama kroz prijevode na engleski, njemački, francuski i dr.

Osim redateljice Galassi s pomoćnikom Nicodemom, na predstavi su radili i scenografkinja Aleksandra Ana Buković i asistentica Carry Lee Hent, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović i oblikovatelj svjetla Predrag Potočnjak.

Reprize predstave su 29. travnja u 12:00 i 19:30, a 30. travnja u 19:30 sati.

Predstava traje oko jedan sat i četrdeset minuta i izvodi se bez pauze uz hrvatske titolove.

IZLOŽBA UZ PREMIJERU

Već tradicionalna praksa Talijanske drame – na dan premijere, u atriju HKD-a, bit će i otvorenje autorske izložbe, ovoga puta Ivne Bruck, autorice plakata predstave. Izložbu je tematski podijelila na tri dijela kroz retrospektivu, slojevitost i unutrašnji svijet čovjeka: jang, žarke i snažne boje, jaka muška energija; limb, sive boje, međuprostor lišen sposobnosti djelovanja; magične životinje, unutrašnje karakteristike čovjeka koje pomažu djelovati, odlučiti.

 

Foto & Video galerija