SVJETSKA PRAIZVEDBA OPERE PREMA KAMOVLJEVOM LIBRETU NA SVJETSKOJ RAZINI!

20. svibnja 2021.

Praizvedbu „Opere po Kamovu” riječkog skladatelja Zorana Juranića i libretista Janka Polića Kamova, te talijanske redateljice Caterine Panti Liberovici publika je nagradila višestrukim ovacijama! Iznimni solisti zapisali su se tako kao prvo slovo na papiru gdje će se zasigurno dopisivati izvođenja ove „izvanredne opere ogromnog značaja za Rijeku, jer nekako sam uvjeren da gdje god odsad budu slavili Kamova, neće željeti izbjeći ni ovo djelo”, kako kažu prvi koji su predstavu pogledali.

I dok se za većinu Kamovljevih drama govori kako su gotovo neuprizorljive, s operom na njegov libreto to, sudeći prema reakcijama publike, nije slučaj. Gledateljice i gledatelji s osobitim su oduševljenjem govorili o svojim dojmovima i osjećajima koje je izazvala „Opera po Kamovu”:

„Opera je sjajna, vrlo zrela. Vidljiv je razvoj Juranića kao opernog skladatelja. Ovo je treća njegova opera koju gledam i ova mi je najbolja. Izvedba je nevjerojatno dobra i same riječi pohvale svima. Stvarno je izuzetno. Novo, lijepo operno djelo koje se uklapa u svjetske standarde. Pročitao sam sadržaj, ali sve je toliko jasno da vam i ne treba, jako se lijepo prati i sve razumije. Svaka čast izvođačima”;

„Predstava je avangardna, jaka, neobična i drugačija”;

„Odlično u svakom pogledu. Volio bih još jednom pogledati, prvenstveno radi teksta”;

„Oduševljena sam i iznenađena. Nešto novo, nešto zbilja avangardno. Oduševljena sam glazbom skladanom na zahtjevne stihove Polića Kamova što sigurno nije bio lak zadatak”;

„Glazba je prekrasna, izvrsno prati Kamovljev tekst. Pjevači su sjajni. Trajanje je idealno za ovakvu operu”;

„Prekrasna glazba, izvedba solista me posebno dojmila”;

„Vizualno atraktivno koliko i zvukovno, a ništa pretjerano, sve je baš na svome na mjestu. Jako se osjeti Kamov u svojoj Rijeci. Posebno je. Fascinantan uspjeh”. 

Ne propustite uživati u opernom Kamovu na reprizi opere u subotu 22. svibnja u 18 sati!

Foto & Video galerija
Medijski pokrovitelj / Partner mediatico
https://rijeka2020.eu/