SVJETSKI BALETNI KLASICI ZA KAZALIŠNE GURMANE

23. svibnja 2016.

Na sceni riječkog Kazališta 24. svibnja posljednja je ovosezonska premijera Gala balet, najljepši ulomci klasičnog i suvremenog repertoara. Večer je to svečanosti velikih koreografskih imena, kao što su Marius Petipa, Michael Fokine, George Balanchin, Lev Ivanov i dr., ulomaka svjetskih klasika koji su već odavno dio opće kulture, željeno neizbježan repertoar na mnogim pozornicama – Labuđe jezero (P. I. Čajkovski), Giselle (A. Adam), Spartak (A. Hačaturjan), Esmeralda (C. Pugni), Chopiniana (F. Chopin), Raymonda (A. Glazunov). Od suvremenog repertoara izabrani su Pajaro Libre (M. Sosa), Tango (Armik), The River of time (S. Lantsias) i dr. U odabiru, Balázs Baranyai, Oksana Brandiboura Kožul i Dmitri Andrejčuk, vodili su se željom prikaza najljepšeg i najpoznatijeg iz klasične tradicije uz svježinu i pokoji novitet. Plesače je pripremala i nacionalna baletna prvakinja Irena Pasarić (baletna majstorica, pedagoginja i koreografkinja).

Oblikovatelj svjetla je Dalibor Fugošić.

Iz Baleta HNK Ivana pl. Zajca plešu (redom pojavljivanja): Paula Rus, Joseph Cane, Sabina Voinea, Daniele Romeo, Andrei Köteles, Laura Orlić, Marta Kanazir, Bálint Rauscher, Svetlana Andrejčuk, Tena Ferić Dokmanović, Tanja Tišma, Anca Zgurić, Svebor Zgurić.

U dvjema će koreografijama solo plesati i učenice 4. razreda Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica, Ana Ivančić i Luna Jušić.

Reprize Gala baleta su 25. svibnja u 12h i 19:30h te 27. i 28. svibnja u 19:30h.

Predstava traje oko jedan sat i izvodi se bez pauze.

RI gastro & Gourmet priča Opatijske rivijere i Rijeke

Prije premijere, 24.5.2016. od 18:30 ispred Kazališta, priredit će se RI gastro Gastro cooking show i Gourmet priča u organizaciji Turističke zajednice grada Rijeke i Opatijske rivijere, kada će se riječki ugostitelji predstaviti s bogatom ponudom kvarnerskih delicija i slastica, a za glazbeni će ugođaj brinuti Alba i Leo. U tu je bogatu i raznoliku gastronomsku manifestaciju uključeno čak sedamdesetak restorana i konoba Opatijske rivijere i Rijeke. Raznolika jela mediteranske kuhinje pratit će vrhunska kvarnerska vina po prigodnim cijenama, a sav prihod namijenjen je korisnicima Socijalne samoposluge.