Tenor Jorge Puerta o svojoj ulozi u „Arlecchinu“:
Za umjetnika je važno znati šaliti se

14. ožujka 2022.

U ulozi plemića, viteza, udvarača Leandra u operi „Arlecchino” Ferruccia Busonija venecuelanski je lirski tenor Jorge Puerta. Osim u zemljama Južne Amerike, veliki uspjeh postigao je na turnejama u Portugalu, Francuskoj, Italiji, Austriji, Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu nastupajući na pozornicama kao što su: Royal Festival Hall u Londonu, Maison de la Radio France u Parizu, Katedrala Notre Dame, Duomo u Milanu, Gulbenkian u Lisabonu, Teatro alla Scala gdje je 2015. nastupio u „La Bohème” pod ravnanjem maestra Gustava Dudamela. Sljedeće sezone postaje član Deutsche Oper Berlin.

Nakon jedne od proba, upitali smo ga kakva je uloga Leandra kojom duhovito parodira tenore, simpatični Jorge je odgovorio:

Neizmjerno sam sretan ovdje u riječkom Kazalištu! Jako je zabavno raditi na „Arlecchinu”, još od samog početka. Vrlo je dinamična opera, a zahtjevna uloga za mene – pjevati tekst i kretati se točno dok se oko nas i iza nas stalno nešto događa – ludo je! Ali na pozitivan način.

Dragocjena suradnja za mene.

Moja uloga, Leandro tipični je lik talijanskog tenora. Kostim koji je osmislila Sandra Dekanić je fenomenalan, pola sam Pavarotti, pola renesansni tenor. Tu je poželjno pretjerivati u parodiranju. Ali to nije izrugivanje, to je pozitivna sposobnost smijati se samome sebi. Za umjetnika je važno znati šaliti se jer šaliti se na svoj račun je korisno, zdravo! Nadmem prsa i hodam sav pun sebe kao paun. Nadam se da će predstava zabaviti publiku koliko i nas.

 

Razgovarala Andrea Labik

 

Foto: Lorraine Reverol

 
Sponzor predstave „Arlecchino”
Partner mediatico / Medijski pokrovitelj