TITANSKI PROGRAM ZA VELIKO FINALE KONCERTNE SEZONE U PETAK!

13. lipnja 2022.

Za veliko finale koncertne sezone Riječki simfonijski orkestar uz svog šefa dirigenta Valentina Egela i solo violončelista Berlinske filharmonije Bruna Delepelairea pripremili su vam jednu posebnu praizvedbu, potom jedan od najpoznatijih koncerata za violončelo i orkestar – emotivni Elgarov op. 85 te impresivnu Mahlerovu Prvu simfoniju – „Titan”, u petak 17. lipnja 2022. u 19,30 sati.

Koncert za violončelo i orkestar Edwarda Elgara u gotovo rekvijemskom raspoloženju, elegična je lamentacija nastala nakon razaranja nastalih tijekom mračnog, nasilnog Prvog svjetskog rata. Nadahnuto djelo u energičnom tempu buja upečatljivim glazbenim temama i mnogi ga smatraju vrhuncem Elgarovih skladateljskih postignuća. K tome, kao solist nastupa jedan od najboljih europskih violončelista Bruno Delepelaire koji ne teži samo vrhunskoj izvedbi već i svojim jedinstvenim nastupima istinski nastoji dirnuti srca publike.

Gustav Mahler skladao je jednu od najimpresivnijih i najodvažnijih simfonija ikada napisanih, Prvu simfoniju u D-duru, „Titan”. U njegovom se skladanju prepoznaje fuzija modernih i tradicionalnih ideja što ga čini posebno inovativnim. Za dočarati zvuk prirode, za raspon emocija od veselja do junakova bolnog krika, veličina orkestra bila je kao nikada ranije!


Veliko finale koncertne sezone otvorit će praizvedba nošena na zvjezdanoj prašini kiše orkestralnih meteora, na „Tauridima” Bruna Delepelairea. Fasciniran zvukom holivudskog orkestra, kao i glazbom Johna Williamsa, autor kaže kako je ova skladba nastala upravo pod tim utjecajima, kao i onima iz njemu omiljene francuske impresionističke glazbe. Atmosfera „Taurida” je herojska i slavljenička, a naslov se djela odnosi na oblak zvijezda padalica povezanih s kometom Encke.

„Ogroman razmjer fizičkih fenomena koji se događaju u svemiru, luda količina energije koja se oslobađa u određenim galaktičkim događajima, nasilnost i istovremeno čista ljepota (kada pomislimo na neke od slika teleskopa Hubble, primjerice), bili su izvor inspiracije za skladanje ovog djela”, kaže Delepelaire o svom kratkom djelu za orkestar nastalom upravo za ovu priliku.

Ulaznice su u prodaji! Dođite na titansko finale koncertne sezone! Kazalište je klimatizirano.

 

Generalni pokrovitelj Riječkoga simfonijskog orkestra