U KOJIM OKOLNOSTIMA NASTAJE DJELO O ŽIVOTU I ŽIVOTNOJ RADOSTI?

4. prosinca 2020.

Vrijeme kuge i umiranja – „crna smrt” razarala je europski kontinent polovicom 14. stoljeća. Godine 1348. najrazornija je epidemija u donedavnoj povijesti poharala i Firencu. Kako se bilježi u historiografiji i povijesti medicine, bubonska kuga je u Europu stigla u listopadu 1347. kada je dvanaest brodova iz Crnog mora pristalo u sicilijanskoj luci Messina. Vlasti su naredile njihov hitan odlazak. No, bilo je prekasno, kuga je harala Europom tijekom sljedećih pet godina.

Situaciju i posljedice „crne smrti” u rodnoj Firenci opisuje Boccaccio na početku svog životnog djela „Dekamerona” (deset dana, grč. deka hemeron) pisanog između 1349. i 1353. godine. Nakon takvoga uvoda, jasno je zašto se desetero potpuno različitih djevojaka i mladića sklanja s uskih firentinskih gradskih ulica zahvaćenih zarazom, bježe na selo kako bi vrijeme proveli razgovarajući o ugodnim, kao i „tabu” temama, plešući, pjevajući, zabavljajući se. Igraju igru – smještaju se u vilu na fiezolanskom brežuljku te svakoga dana izabiru „kralja” odnosno „kraljicu” koji bira temu kako bi potom netko iz skupine pripovijedao o tome. Tako se svatko od njih našao u ulozi pripovjedača. Boccaccio je težio prikazati život i to na zabavan, hedonistički način, a ne pružati srednjovjekovna moraliziranja. Životna iskustva nadahnula su Boccaccia da osmisli stotinu novela u kojima se pronicljivo prikazuje duh Firentinaca usredotočenih na ljubav i ljepotu života, a daleko od asketizma, lažnog morala, straha, kazni pakla i suvišnih patnji, uz smisao za šalu i izrugivanje, uz radost života i život koji pršti iz strastvenih mladih ljudi koji se bez zadrške predaju uživanju i tjelesnoj ljubavi.

Desetero mladih današnjice u „Dekameronu” Luciana Delprata od koronavirusa se sklanja u riječko Kazalište… A redatelj i autor adaptacije vodio se mišlju kako „Dekameron” nije muzejsko djelo, već izuzetno živo i odlučio je to pokazati na publici blizak način – jednostavno, popularno, lagano, zanimljivo, tečno, duhovito, zabavno.

Sklonite se s nama i kod nas, u sigurnost vašeg Kazališta koje se najstrože pridržava svih mjera zaštite od zaraze: pretpremijere su 4. i 5. prosinca, premijera 8. prosinca, a reprize 9. i 10. prosinca!

 
Medijski pokrovitelj Talijanske drame