UNA STANDING OVATION DEL PUBBLICO PER VARIAZIONI ENIGMATICHE!

11. prosinca 2021.

Ponesena dojmom, publika je nakon premijere predstave „Variazioni enigmatiche“ / „Enigmatske varijacije“ dugo snažno pljeskala i ustala unisono! Glumci su gotovo dva sata ne silazeći s pozornice držali pažnju publike energičnom izvedbom, konstantnom neizvjesnom verbalnom borbom dvojice inteligentnih, duhovitih i prilično različitih muškaraca, koji između ostalog i posve različito doživljavaju ljubav.

Aleksandar Cvjetković u ulozi je samotnjaka, umišljenog genija, pisca Abela Znorka, dobitnika Nobelove nagrade. Mirko Soldano novinar je, lovac na istinu, u rijetkoj prilici intervjuirati slavnog autora na dalekom otoku. Tajne i laži uvijene su u veliku, složenu zagonetku koja se tijekom predstave raspliće uz briljantne dijaloge nezaboravnih glumačkih ostvarenja. Čvorova je više no što očekujete, zato je bolje ne otkrivati više od toga! Ipak je riječ o svojevrsnom psihološkom trileru i važno je čuvati enigmu.

Nakon predstave, publici se obratio intendant Marin Blažević i tako službeno otvorio novi prostor Dram(m)a centra „Zajc“ za izvedbe, probe i radionice u koje su publiku uveli ravnateljica Hrvatske drame Renata Carola Gatica i ravnatelj Talijanske drame Giulio Settimo.

O Schmittovoj drami koja svoju glavnu temu ocrtava, ali je nikada ne pokaže, kao i istoimena skladba Edwarda Elgara, gledateljice i gledatelji su nam rekli:
„Ako vam je draga, kako se kaže, „stara škola“ i glume i režije, ovu predstavu nemojte propustiti. Razgovjetno, čisto, uživljeno, proživljeno, minuciozno. Sa Soldanom i Cvjetkovićem u ulogama i u režiji Neve Rošić, predstava je pravi dragulj“,

„Zatečena sam koliko me nasmijalo. I koliko me puta doista iznenađivao razvoj situacija. Tko voli napetu dramu s velikim rasponom emocija i bogate, pametne dijaloge, ovo je čisti užitak“,

„Vidi se da je s glumcima radila Neva Rošić. I to mi je genijalno“,

„Ovo je takav melem za dušu i srce, kakva suigra, vrhunski doživljaj“,

„Fenomenalni glumci. Izvrsno izgrađeni likovi. Misterij koji otkrivaju tijekom predstave, na početku niti ne slutite kako bi se sve moglo razviti, to je odlično. Odlični su i dijalozi u kojima se dva lika jako međusobno podbadaju, ironija, sarkazam, cinizam, zlonamjernog humora koji je često uvreda ima puno, a uvijek izađe i neka toliko mudra rečenica da sam je poželjela zabilježiti u popis omiljenih citata“,

„Ja sam bio u prvom redu one euforične publike koja je tako jako pljeskala. To dovoljno govori o tome koliko smo željni prave dramske predstave. Dobar tekst, sjajni glumci“,

„Sretna sam kao i uvijek kada mi predstava izazove snažan osjećaj u srcu. Ovdje sam to večeras osjetila. I u pogledu teksta i režije i glumaca Cvjetkovića i Soldana, samo mogu čestitati. Novi prostor mi je predivan! Ali prilaz je loš, to bi trebalo srediti. Ekipi predstave čestitke!“.

„Variazioni enigmatiche“ / „Enigmatske varijacije“ Neva Rošić dodaje u svoje režije u „Zajčevoj“ Talijanskoj drami nakon predstava „Maratona di New York“ / „Newyorški maraton“ (2006.), „Amy’s view“ / „Differenti opinioni“ (2009.) i „Tutto sulle donne“ / „Sve o ženama“ (2010.).

Reprize uz titlove na hrvatskom jeziku možete pogledati 11. ili 17. prosinca u Dram(m)a centru „Zajc“ u prostoru Delte 5.

Foto & Video galerija

 
Medijski pokrovitelj / Partner mediatico