UPEČATLJIVA PRIČA O AUTOMOBILISTIČKIM VIZIONARIMA ODUŠEVILA PUBLIKU

27. ožujka 2021.

Kako se istinita priča o uzbudljivom i fascinantnom podvigu braće Oscara i Gina Jankovitsa ne bi zaboravila, pobrinula se kazališna umjetnost – autorica Laura Marchig, redatelj Tommaso Tuzzoli uz kreativni tim i sjajnu glumačku ekipu riječke Talijanske drame. Povijesna rekonstrukcija nastanka automobila Alfa Aerospider, remek djelu i ikoni među legendarnim automobilima, nastalom u Rijeci sažeta je u predstavi „Alfa Romeo Jankovits” i poziva na prenošenje priče dalje. Publika je s velikim zanimanjem pratila živopisni prikaz života braće Jankovits i okolnosti u kojima su rasli, u kojima su njihovi snovi postajali razvijene ideje koje su se pretvarale u opsesiju, a potom postajale fascinantna stvarnost. Snažnim je pljeskom premijerna publika vraćala glumce i autorski tim na poklon.

U publici su večeras bili i oni koji s braćom Jankovits dijele jednaku strast prema Alfa Romeu, neki od njih svoje su modele, od 60-ih pa do najnovijih, dovezli ispred „Zajca”. Jedan od članova Alfa Romeo kluba Hrvatska podijelio je s nama dojam nakon predstave:
„Super! Cijelo vrijeme držali su me napetim. Predstava je baš odlična, pa moglo se to zaključiti i po dugotrajnom aplauzu. Mislim da bi netko trebao razmisliti o snimanju filma, jer priča ima sve elemente za to. Sve činjenice oko razvoja automobila dvojice braće su donesene upečatljivo, zanimljivo. Neke stvari definitivno nisam znao što se tiče konstrukcije, kao ni podatke da je Ginov sin to sve znao i prikupio. Predstava je prva liga.”

Gledateljice i gledatelji kazali su poslije predstave i:
„Predstava se ističe, osim po nevjerojatnoj priči, i po vidljivo posebnom zajedničkom radu glumačke ekipe. Na njihovim je ‘kotačima’ ova predstava. Jako mi se sviđa i izbor glazbe. Promjene scena su doista majstorski riješene, moram pohvaliti koreografski rad”;

„Glazba i zvukovi izvrsno podržavaju priču i emocije. Jer zbilja je životno. Glumci su izvrsni, tekst je sjajan, zaista nešto što zaslužuje svoje mjesto u Rijeci, a i šire”.

Predstava je nastala u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, Golden Show srl Impresa Sociale, Teatro Rossetti Stabile del Friuli Venezia Giulia i Associazione Culturale Tinaos.

Reprize pogledajte u ponedjeljak 29. i u utorak 30. ožujka u 19,30 sati.

Foto & Video galerija

Medijski pokrovitelj Talijanske drame /

Partner mediatico del Dramma italiano