VEČER KLASIKE UZ MOZARTA I BEETHOVENA: “NAŠE SRCE JE UZ NAROD UKRAJINE”

23. ožujka 2022.

Koncertna sezona u „Zajcu“ nastavlja se simfonijskim koncertom „Večer klasike: Mozart, Beethoven“ u subotu 26. ožujka 2022. s početkom u 19.30 sati.

Uz Riječki simfonijski orkestar, a pod ravnanjem maestra Stjepana Vugera, prvi će put na riječkoj koncertnoj pozornici nastupiti mladi ruski pijanist međunarodne reputacije Andrey Gugnin. Poznat kao strastveni, virtuozni izvođač izvanredne tehnike i nadahnute interpretacije, predstavit će se izvodeći solo dionicu Mozartovog Koncerta za klavir i orkestar u A-duru br. 23, jednog od najpoznatijih i najomiljenih klavirskih koncerta austrijskog glazbenog genija u kojem je uspio spojiti bezbrižnu radost i duboku ljepotu.

Andrey Gugnin pripada krugu najtraženijih pijanista mlađe generacije u svijetu, a redovito nastupa na pozornicama kao što su Musikverein u Beču, Carnegie Hall u New Yorku, dvorana Abravanel Hall u Salt Lake Cityju, Sydney Opera House, Eastman School of Music, Royal Festival Hall u Londonu, Koncertna dvorana „P. I. Čajkovski“ u Moskvi, Tajlandski kulturni centar, dvorane Muzeja Louvre i mnoge druge. Laureat je brojnih međunarodnih natjecanja te dobitnik mnogih nagrada i priznanja. Jedan od onih koji glazbom povezuju svijet a koji već desetak godina, kada ne koncertira po svijetu, živi u Zagrebu, nije mogao ostati nijem pred ruskim napadom na Ukrajinu:

„Ne postoje riječi kojima bi se mogli opisati užas i tragedija što se upravo događaju u Ukrajini. Poražavajuća je spoznaja da se nešto tako strašnih razmjera moglo dogoditi u našem „civiliziranom“ svijetu. Ništa ne može opravdati brutalnu rusku invaziju na našeg susjeda. Ništa ne može opravdati ubijanje nedužnih ljudi. Kao umjetnik, kao Rus i kao ljudsko biće snažno osuđujem rat. Moje srce je uz narod Ukrajine i sve žrtve ove brutalne agresije.“

A upravo će djelo inspirirano otporom teroru otvoriti subotnji koncert Riječkog simfonijskog orkestra. Riječ je o Beethovenovoj Egmont uvertiri, snažnoj i ekspresivnoj glazbi što ju je skladao za obnovu Goetheove drame „Egmont“u Burgtheatru. Ta je drama prizivala one teme i ideje bliske njegovim osobnim političkim stajalištima, a Beethoven je uspio glazbom uzvisiti žrtvu čovjeka osuđenog na smrt zbog snažnog otpora teroru. Goethe je kazao kako je Beethoven to uspio izraziti „neobičnom genijalnošću“.

Koncert će zatvoriti još jedno Beethovenovo djelo: njegova Šesta simfonija u F-duru poznatija kao “Pastoralna”. Ovdje nas skladatelj vodi na vedro putovanje priprodom i seoskim okruženjem čiju idilu poremeti samo jedna prolazna oluja.

Kako je skladatelj rekao, Šesta simfonija je “više izraz osjećaja nego slikarstva” odnosno upravo je impresionistički programna što joj je osiguralo jedno od središnjih mjesta na simfonijskom repertoru pa je i danas uvijek rado izvođena i slušana.

 

Foto: Daniel Boud

 
Generalni pokrovitelj Riječkoga simfonijskog orkestra