Marin Blažević

Visoki upravni sud RH poništio Odluku Gradskog vijeća o razrješenju intendanta

13. lipnja 2024.

Nakon što je već 20. travnja 2023. godine pravomoćnom presudom Visokog upravnog suda Republike Hrvatske potvrđena nezakonitost Odluke riječkog Gradskog vijeća iz rujna 2022. o razrješenju Marina Blaževića s mjesta intendanta Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci, još jednom pravomoćnom presudom Visokog upravnog suda Republike Hrvatske, sada u novom sporu temeljem tužbe samog intendanta Blaževića, ta je odluka Gradskog vijeća i definitivno poništena.

Naime, Gradsko vijeće Grada Rijeke prvotno je, bezuspješno, vodilo spor kojim je nastojalo pobiti rješenje Ministarstva kulture i medija odnosno ministrice Obuljen Koržinek, koja je sukladno svojim ovlastima, odbila potvrditi odluku o razrješenju smatrajući je neosnovanom i nezakonitom. Upravni sud u Rijeci, a potom i Visoki upravni sud Republike Hrvatske, presudili su da je Ministarstvo kulture i medija „zakonito postupilo odbivši zahtjev“ Gradskog vijeća „za potvrđivanjem predmetne odluke o razrješenju (…), budući da razlozi koji su u odluci navedeni nisu precizirani, niti konkretizirani, niti potkrijepljeni dokazima, niti je iz istih razvidno koji su propisi prekršeni, kao niti koja je šteta prouzročena“. Gradsko vijeće Grada Rijeke, međutim, svoju neosnovanu i nezakonitu odluku nije poništilo odnosno stavilo van snage, a što je moglo učiniti shodno pravomoćnoj presudi Visokog upravnog suda RH. Intendant Blažević stoga je svojom novom tužbom tražio da se neosnovana i nezakonita Odluka Gradskog vijeća Grada Rijeke poništi. Presudom donesenom 27. ožujka 2024. Visoki upravni sud Republike Hrvatske tako je učinio.

Ukratko, odluka o razrješenju intendanta čak je pet puta proglašavana neosnovanom i nezakonitom od strane različitih instanci izvršne i sudbene vlasti: najprije odlukom ministrice Obuljen Koržinek, odnosno Ministarstva kulture i medija, kojom je odbijeno razrješenje; potom pred Upravnim sudom u Rijeci prvostupanjskom presudom po tužbi Gradskog vijeća protiv odluke Ministrice i Ministarstva te pravomoćno pred Visokim upravnim sudom RH koji je potvrdio odluku Ministrice odnosno Ministarstva; naposljetku i ponovno pred Upravnim sudom u Rijeci prvostupanjskom presudom po tužbi intendanta Blaževića protiv Gradskog vijeća Grada Rijeke, te pravomoćno pred Visokim upravnim sudom RH.

U svojem priopćenju povodom prve pravomoćne presude Visokog upravnog suda RH ( https://hnk-zajc.hr/odluka-gradskog-vijeca-o-razrjesenju-intendanta-bila-je-nezakonita/ ) intendant Blažević zatražio je ispriku „aktera iz Gradskoga vijeća i Kazališnog vijeća koji su sudjelovali u ovoj sramotnoj i nimalo bezazlenoj predstavi političke moći i političkog zlostavljanja”.

Isprika do danas nije stigla niti s jedne adrese.

 

Foto: Marko Gracin, Novi list