VLATKA ORŠANIĆ, SOPRANISTICA, VOKALNA PEDAGOGINJA I UMJETNIČKA VODITELJICA NATJECANJA

4. srpnja 2022.

Četvrto izdanje Međunarodnog natjecanja Zinka Milanov 2022.

Neobično mi je drago da smo nakon četiri godine stanke uvjetovane nesretnim COVID-om, ponovo uspjeli organizirati ovo nadasve važno natjecanje, koliko za kazališta u regiji toliko i za mlade pjevačice i pjevače koji žele prezentirati svoje kvalitete i započeti karijere. Naime, kako smo imali prilike doživjeti u već održana tri natjecanja 2015., 2016. i 2018. godine, takva vrsta međunarodnih manifestacija, a pogotovo ovo koje nosi ime jedne od najvećih svjetskih primadona 20. stoljeća, privuče veliki broj zaista sjajnih mladih umjetnica i umjetnika iz cijelog svijeta koji itekako mogu pridonijeti kvaliteti kazališnih izvedbi. Pokazalo se to dobrom praksom koju je, angažirajući pobjednike Natjecanja u svojim produkcijama, uvelike znalo maksimalno iskoristiti riječko kazalište, a vjerujem da će ga slijediti i ostala u okruženju. Tako smo ove godine osim žirija, u kojem su Iva Hraste Sočo, nova intendantica zagrebačkog kazališta, Marin Blažević, intendant riječkog kazališta i šef dirigent Riječkog simfonijskog orkestra, Valentin Egel, pozvali i ravnatelja opere iz Ljubljane, Marka Hribernika te ravnatelja opere iz Maribora, Simona Krečiča koji će dirigirati koncertom finala. Vrata Međunarodnog natjecanja za mlade pjevačice i pjevače Zinka Milanov su, naravno, otvorena svima zainteresiranima između dvadeset i jedne i trideset i šest godina.

Žiri smo nastojali sastaviti tako da su u njemu i ravnatelji opera i casting menadžeri i operni agenti, nudeći tako mladim pjevačima mogućnost da krenu raznolikim putevima svoje jedinstvene profesije.

Ovakva vrsta natjecanja mladima osigurava međusobnu razmjenu informacija te orijentiranje u smislu vlastitih kvaliteta, a ujedno je to i jedna velika audicija koja bi sve involvirane inače neusporedivo više koštala.

Međunarodno natjecanje Zinka Milanov specifično je i po tome što ga prate dodatni sadržaji kao što su operne predstave i majstorski tečajevi, koje ove godine drže slavna operna diva Cheryl Studer i redatelj iz Metropolitana Fabrizio Melano.

Osim toga, budući da su sve etape natjecanja otvorene za javnost, kandidatima je to prilika i za interakciju s publikom, što je ionako najvažniji segment pjevačkog poziva. Stoga srdačno pozivam sve ljubitelje opere da nam se pridruže na ovoj izvanrednoj i zanimljivoj manifestaciji, jedinoj takve vrste u Hrvatskoj.

Generalni pokrovitelj Riječkoga simfonijskog orkestra
Pokrovitelj projekta “Zinka Milanov”
Sufinancijer projekta “Zinka Milanov”
Sufinancijer projekta “Zinka Milanov”
Sufinancijer projekta “Zinka Milanov”
Partner mediatico / Medijski pokrovitelj
Medijski pokrovitelj