ZAJC UZ VAS ONLINE: VREMENSKA KAPSULA #35

24. travnja 2020.

Online izložba: Teatarski dnevnik Bele Krleže: o iznimnoj riječkoj publici i o drsko-koketnim karabinjerima na ulasku u Rijeku

U četvtak, 23. travnja smo objavili dirljive dojmove slavne glumice Bele Krleže iz 1953.g s gostovanja u riječkom Kazalištu. Naše je kazalište prvo u tadašnjoj FNRJ postavilo ciklus Glembajevih, a glumica svjedoči i o atmosferi u gradu kako je ona doživljava:

“Listajući po zapisima sa svojih raznih gostovanja po mnogim teatrima naše zemlje, naročito su mi drage bilješke o gostovanjima u našoj Rijeci. U onoj našoj Rijeci na koju smo iz “Kontinentala” godinama zurili kao kroz rešetke i sanjali o tome da će doći dani kada ćemo iz “Kontinentala” prijeći jednostavno preko i kao “samo po sebi razumljivo” do monumentalne one teatarske zgrade našeg teatra i da ćemo tamo slušati naše predstave na ljubljenom jeziku i da ćemo i sami igrati na onim daskama naše autore.

Sve je to izgledalo kao snovi i daleke iluzije u ono nedavno doba kad su crni opaljeni karabinjeri, uvijek pomalo drsko koketni, tražili “prego passaporto” kada smo s propusnicom odlazili preko na “gelato” ili “švercali” na povratku neke beznačajne sitnice više iz športa nego iz potrebe…”

Pratite nas putem službene Facebook-stranice te ostalih društvenih mreža (Youtube, Instagram, Twitter). Online-program “Zajc uz vas” nastavlja objavljivati zanimljivosti iz kazališne povijest kroz program “Vremenska kapsula”!

 

Foto & Video galerija