ZAJC UZ VAS ONLINE: VREMENSKA KAPSULA #36

27. travnja 2020.

Online izložba: Zajc iza zaključanih vrata

Objavljujući sljedeću Vremensku kapsulu upozorili smo čitatelje da vjerojatno više nikad neće moći proći pored zgrade riječkog Kazališta i kipa u parku bez da im zatitra smiješak na usnama. Naime, u Vjesniku 1954. objavljen je razgovor s Božidarom Širolom, učenikom Ivana Zajca čije ime nosi riječko Kazalište. Osim uspomena na Zajca kao velikog kompozitora, Širola svjedoči i o Zajcu kao učitelju, a budući da su bili prijatelji, pripovijeda i anegdote iz njegova obiteljskog života. Jednom prilikom je Zajca supruga zaključala u stanu:

“Žena ga je stalno tjerala na komponiranje. Da ne bi kamo izlazio, ona bi ga zaključavala. Tako jednom dođu k njemu delegati karlovačkog Pjevačkog društva “Zora” da mu predadu diplomu počasnog člana svog društva. Budući da je žena otišla od kuće, a Zajc nije mogao primiti delegaciju, jer je bio zaključan, to su mu Karlovčani održali govor iza zatvorenih vrata, a diplomu proturili ispod njih.”

Pratite nas putem službene Facebook-stranice te ostalih društvenih mreža (Youtube, Instagram, Twitter). Online-program “Zajc uz vas” nastavlja objavljivati zanimljivosti iz kazališne povijesti kroz program “Vremenska kapsula”!

 

Foto & Video galerija