Jelena Lopatić, Serena Ferraiuolo, Biljana Lovre, Mario Jovev, Tanja Smoje, Ivan Raffaelli, Dora Čiča

„Leica format“ se vraća, a evo zašto se vi morate vratiti njoj

11. srpnja 2024.

Riječke ljetne noći završavaju dvjema izvedbama u novom prostoru obnovljene drame „Leica format“ Daše Drndić u režiji Franke Perković 19. i 20. srpnja u 21.30 u Art-kvartu „Benčić“.

 

Maestralan summa summarum stvaralaštva Daše Drndić

Objavljen 2002. godine, roman „Leica format“ Daše Drndić jedan je od literarnih vrhunaca suvremene hrvatske književnosti. Proničući u Rijeku i njezine stanovnike kroz vizuru strankinje, Daša Drndić preispituje sve što smo mislili da znamo o Rijeci, ali i našu društvenu odgovornost. U adaptaciji Gorana Ferčeca, nagrađivanog pisca i dramaturga i režiji predstavnice snažnog redateljskog rukopisa Franke Perković, „Leica format” predstavlja jedno sasvim drugačije iskustvo za Riječane, ali i posvemašnji izazov za njihove poglede na sve ono što Rijeku čini – Rijekom.

 

Autentičan prostor Art-kvarta „Benčić“

Ovu jedinstvenu priču u Rijeci postavljamo u autentičnom prostoru Art-kvarta „Benčić“ koji prespaja prošlost i budućnost, pružajući nezaboravnu pozornicu za ovu oštroumnu viziju grada Rijeke.

 

Sjajne kritike

Odmah nakon premijere 2019., kazališna kritika i njezina publika nije skrivala oduševljenje predstavom „Leica format“. Bojan Munjin je za „Novosti“ pisao kako je „Zajc“ dobio „bogatu, raskošnu, slojevitu i dramatičnu“ predstavu. Za „Kazalište.hr“ Tea Schmidichen podcrtala je da je „rukopis Daše Drndić uspješno postavljen na daske riječkog HNK-a, pritom zadržavši kritički pogled i punoću autoričina stila, čime se ovoj velikoj i nagrađivanoj spisateljici napokon odao nužni omaž u gradu u kojem je živjela i s kojim je disala gotovo trideset godina“.

Za „Novi list“ Nataša Govedić je zaključila sljedeće: „Predstava „Leica format“ vraća nas u zajedničko i suodgovorno mjesto, ali i u mjesto kreacije snova, inzistirajući na tome da vrijedimo onoliko koliko pri nečemu i s nekim ostajemo, a ne koliko brzo preokrećemo kapute i jurimo dalje, prema novim zaboravima“.

 

Hrvatska drama u punom sjaju

A velike riječke priče i predstave ne bi bilo bez velikih izvedbi glumica i glumaca „Zajca“. „Leica format“ pokazuje u punom sjaju potencijale i kapacitete Hrvatske i Talijanske drame. U naslovnoj ulozi Nje vraća se dramska prvakinja Tanja Smoje, a pridružuje joj se poduži niz glumica i glumaca Hrvatske i Talijanske drame: Aleksandra Stojaković Olenjuk, Jelena Lopatić, Elena Brumini, Sabina Salamon, Zrinka Kolak Fabijan, Ivna Bruck, Edi Ćelić, Denis Brižić, Dean Krivačić, Jasmin Mekić, Giuseppe Nicodemo, Romina Tonković, Serena Ferraiuolo, Ana Marija Brđanović, Mario Jovev, Andrea Tich, Nika Grbelja, Petar Baljak, Andreja Brozović-Adžić Kapitanović, Dora Čiča, Tomislav Krstanović i Tino Trkulja.

 
Foto & Video galerija
Sponzori Riječkih ljetnih noći
JGL
R_ikona_naziv_web_PANTONE_horiz