ALJAŽ FARASIN UOČI NASTUPA U OPERAMA „ROMEO I JULIJA“ I „I CAPULETI E I MONTECCHI“: „VJERUJEM DA ĆE PUBLIKA UŽIVATI U OBJEMA“

5. travnja 2022.

Ne propustite operni vikend uz bezvremensku ljubavnu priču, u petak 8. travnja dođite na Gounodovu operu „Romeo i Julija“ uz vodstvo maestra Stjepana Vugera, a u subotu 9. travnja na Bellinijevu operu „I Capuleti e i Montecchi” pod ravnanjem maestra Marka Hribernika. Obje opere, svaka na svoj način, uprizorit će najpoznatiju ljubavnu priču svih vremena – najslavniji ljubavni par te sukob njihovih dviju obitelji. A riječku će publiku sigurno oduševiti da će u obje opere nastupiti omiljeni tenor Aljaž Farasin, sada već u statusu počasnoga člana ansambla naše Opere. Aljaž će pjevati ulogu Romea u operi „Romeo i Julija“ riječke produkcije te, samo dan kasnije, ulogu Tebalda u opernoj predstavi Slovenskoga narodnog gledališča iz Ljubljane „I Capuleti e i Montecchi”. Tim povodom nam je rekao:

„Veselim se ponovno stati na riječku pozornicu i to čak u dva toliko različita djela. Bolje nisam mogao ni zamisliti – pjevam na svom starom radnom mjestu s bivšim i novim kolegama.

Osim priče, ove opere nemaju puno zajedničkoga. Možda samo to da su melodije iznimno slušljive te da ljubavna priča ima tužan kraj. Gounodev masterpiece je grand opera, međutim Bellinijevo djelo je značajan belkantizam. Gounodov Romeo najzahtjevnija je uloga koju sam ikad pjevao. Pored kvantitativnog sadržaja tu je i svestrana kantilena pjevanja visina i srednjih laga s puno legata i gustog orkestra.

Tebaldo u „I Capuleti e i Montecchi“ nakon dvije arije na početku, prepusti događanje glavnim protagonistima. Na kraju još slijedi izuzetno dirljiv duet s Romeom koji je meni uvijek izazov jer ne pjevam često kolorature, a tih ima bezbroj. Bez vokalne discipline nemoguće je pristupiti bilo kojoj operi, pogotovo ako se pjeva dan za danom. Uživat ću u svakom trenutku kako s prezimenom Capuleti, tako i s Montecchi, a vjerujem da će publika uživati u objema, malo različitim verzijama ljubavne priče te da će biti zadovoljna.“

 

Razgovarala Julia Vazniak

 
Medijski pokrovitelj / Partner mediatico