BALETNE VEČERI UZ PATETIČNU I POSVEĆENJE PROLJEĆA

17. listopada 2021.

Nakon gostovanja u Njemačkoj u Bonnu, u Karlovcu, Šibeniku, Puli i Zadru, gdje je naš “Balet s karakterom” nanizao velike uspjehe kod publike i kritike, jedinstven i fascinantan riječki baletni ansambl ponovno će plesati svojoj riječkoj publici – 18., 19., 20. i 23. listopada u 19,30 na izvedbama baletnog diptiha „Patetična“ i „Posvećenje proljeća“!

Koreografije su to koje razbuđuju maštu otvarajući doista brojne asocijacije – u prvoj plesači postaju utjelovljena glazba ili ruke pijanista, a u drugoj se slavi život, sinergija prirode i čovjeka.

Britanski koreograf Douglas Lee neoklasičnom koreografijom u posebnoj atmosferi Beethovenove Patetične, Osme sonate za klavir, koju uživo izvodi pijanist Juraj Marko Žerovnik, vodi nas tajnovitim putem emocija gdje je ples glazba, a glazba je ples.

Maša Kolar, inspirirana novim slušanjem i doživljajem najpoznatijeg i najutjecajnijeg djela Igora Stravinskog „Posvećenje proljeća“, koreografirala je vlastitu baletnu priču uz koju i glazba stara 108 godina zvuči novo i svježe! Ovim „Posvećenjem proljeća“ budi se svijest o prirodi i njezinom opstanku, kao i opstanku ljudske vrste, posebno u vremenu aktualnih lokalnih i globalnih kriza. Lako se prepoznaje plemenita poruka o životu općenito, o ljepotama flore i faune kojoj se valja diviti, voljeti i čuvati je. U suigri niza isprepletenih nježnih melodija, energičnih dionica i neočekivanih kompulzivnih ritmova partiture, otvara se živući svijet kao unikatno i spektakularno čudo koje blista u raznovrsnosti i bogatstvu međusobno povezanih jedinki.

Ushitit će vas prepoznavati biljke i životinje, čopore, jata, krda, roj, pleme, egoistične vođe i zaštitničke izazivače, čudesne simbioze u kojima niste sigurni gdje započinje, a gdje završava koje od spojenih bića. Scenografija pak podsjeća na zametke, na ikre, na život u začetku, ili pak na paunov rep, ili možda na Zemlju, naš jedini planet ili… Ne propustite zadivljeni prikazanim čudom života taj slijed nastaviti, potaknuti inspirativnom izvedbom riječkog Baleta!

Nikako ne propustite posljednje prilike u sezoni pogledati “Patetičnu” i “Posvećenje proljeća”.

 

Foto: Fanni Tutek-Hajnal

Foto & Video galerija
Foto & Video galerija