DOPIS STOŽERU CIVILNE ZAŠTITE PGŽ-A

14. srpnja 2021.

HNK Ivana pl. Zajca nastavlja izvoditi svoje javne profesionalne izvedbe slijedom Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Primorsko – goranske županije koje su stupile na snagu 12. srpnja 2021. Iako pozdravljamo mjere Stožera i podržavamo kampanju cijepljenja i testiranja, pa smo čak i prije posljednje odluke o uvođenju mjera koncerte na Trgu Riječke rezolucije najavili kao izvedbe kojima je moguće nazočiti samo uz COVID-potvrdu, zamolili smo Stožera za jedno izuzeće. Riječ je o našim pretplatnicima koji su prije gotovo godinu dana kupili svoje ulaznice za skorašnje premijernu i reprizne izvedbe mjuzikla “Poljubi me, Kato”, a koji možda još ne zadovoljavaju uvjete za dobivanje COVID-potvrde. Te smo izvedbe planirali, naravno, uz sve protuepidemijske mjere kojima bi se dokinula svaka mogućnost širenja zaraze. Osim toga, cijela ta situacija dovodi nas u nerješivu pravno-financijsku dubiozu. Međutim, našoj zamolbi nije udovoljeno.

U nastavku donosimo dopis upućen Stožeru civilne zaštite Primorsko-goranske županije.

   

Stožer civilne zaštite Primorsko-goranske županije

Načelnik stožera civilne zaštite
Primorsko-goranske županije
Mladen Šćulac
Adamićeva 10
Rijeka

Poštovani,
 
Od danas HNK Ivana pl. Zajca nastavlja izvoditi javne profesionalne izvedbe slijedom Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Primorsko – goranske županije.

Kao što Vam je možda poznato, značajan postotak zaposlenica i zaposlenika riječkog Kazališta već je cijepljen, bilo u vlastitom aranžmanu ili kolektivno, u organizaciji samog Kazališta. Prema našim uvidima, između 55% i 60% naših djelatnica i djelatnika primilo je već drugu dozu cjepiva. Uprava riječkog HNK intenzivno promovira neophodnost cijepljenja i pozdravlja nove mjere. Smatramo da će one, prije ili kasnije, biti neizbježne u cijeloj Hrvatskoj, kao što već i jesu u mnogim zemljama Europe.

Ipak, dopustite da skrenem pozornost na ozbiljan problem u kojem smo se zatekli uslijed dinamike donošenja ovakve Odluke. Do kraja srpnja u programu imamo još 3 koncerta na Trgu riječke rezolucije i 7 izvedbi mjuzikla “Poljubi me, Kato” u zgradi Kazališta. Koncerte na Trgu Riječke rezolucije već smo i prije Odluke Stožera najavili kao izvedbe kojima je moguće nazočiti samo uz COVID-potvrdu. Time smo prvi u našoj Županiji, od organizatora profesionalnih izvedbi, odlučili podržati kampanju cijepljenja i testiranja. 

Međutim, premijera i reprize mjuzikla “Kiss me Kate” u našoj su pretplati još od rujna prošle godine. Za svaku repriznu izvedbu već je prije 10 mjeseci prodano prosječno 150 ulaznica. U ovom trenutku ne možemo znati tko od kupaca pretplata već može ishoditi COVID-potvrdu, što znači da postoji realna obaveza povrata novca. Problem je, međutim, što se taj prihod (od pretplata) evidentira kao prihod proračunske 2020. godine, za koju su već izrađena i objavljena financijska izvješća. Drugim riječima, ne samo što sredstava za povrat uplaćenih pretplata Kazalište više nema na računu, nego nas i ovakva mjera dovodi u nerješivu pravno-financijsku dubiozu za koju postoji i prekršajna odgovornost uprave.

Zbog gore navedenog, molim Stožer da omogući onim pretplatnicima riječkog HNK koji još nemaju COVID-potvrdu da ostvare svoje pravo na gledanje predstave, naravno, uz strogo poštivanje svih protuepidemijskih mjera, kako i inače postupamo.

Ako se slažete da je tom dijelu naše publike potrebno izaći u susret, posebno jer među njima ima i onih koji naprosto još nisu stigli primiti drugu dozu cjepiva, ili nemaju novaca za plaćanje testa, postoji nekoliko modela kako možemo organizirati njihovu sigurnu nazočnost profesionalnoj javnoj izvedbi, a koju omogućuju arhitektura Kazališta (parter, 3 kat loža, galerija), kao i sve mjere kojih smo se do sada pridržavali. Nema sumnje da su gledatelji u našem gledalištu sigurniji nego posjetitelji plaža, kafića i trgovačkih centara. U kazalištima se mirno sjedi, s razmacima, maskama, pregradama od pleksiglasa između loža, ne komunicira i ne konzumiraju hrana i napitci. Stoga je i Nacionalni stožer kazališne izvedbe proglasio izvedbama “niskog rizika”.

Zahvaljujem na razumijevanju i pozdravljam,
intendant
dr.sc. Marin Blažević