Duga tradicija novogodišnjih koncerata u Rijeci: Jeste li za kraljevski užitak uz 1001 noć?

24. prosinca 2021.

Uz želju da vam glazbom i cjelokupnim doživljajem u gledalištu „Zajca” novogodišnji koncerti Riječkoga simfonijskog orkestra 27., 28., 29. i 30. prosinca u 20 sati pruže najljepši mogući glazbeno-društveni užitak, pozivamo vas da kraj godine ispratite s nama! Vaši će domaćini biti šef dirigent Valentin Egel i Riječki simfonijski orkestar! Uz njih ćete moći obilježiti i početak 2022. jer je 3. siječnja na programu, po prvi put, i – repriza Novogodišnjeg koncerta.

Novogodišnji koncerti u riječkom su Kazalištu već trideset i devet godina neizostavna tradicija koliko se puta ponovio i pljesak uz Straussov „Marš Radetzkog” kojim publika prateći dirigenta i simfonijski orkestar radosno očekuje novu godinu. Program je ove sezone nošen na „1001 noći”, beskrajno inspirativnoj zbirci bliskoistočnih narodnih priča, bajki, šaljivih i poučnih pripovijesti, prikupljanih stoljećima koje vuku korijene iz arapske, grčke, indijske, židovske, perzijske, turske književnosti i folklora.

Priča je to o ubojitom vladaru Šahrijaru koji, nakon što sazna da mu je prva žena bila nevjerna, odluči svaki dan oženiti drugu djevicu kako bi joj sljedeće jutro odrubio glavu. Vezir čija je dužnost bila dovoditi mu djevojke, ne može više pronaći djevicu. Na to se ponudi hrabra vezirova kći Šeherezada kao sljedeća nevjesta. Otac, vezir, teška srca pristaje. Mudra, duhovita i načitana, dobrovoljno odlučuje provesti jednu noć s kraljem i počinje pričati svoju prvu priču. Šahrijar ju je slušao sa strahopoštovanjem. Kada bi svanulo jutro, Šeherezada bi se zaustavila usred napete priče obećavajući da će je završiti sljedeće noći. Kada jednu priču završi, započinje drugu, još uzbudljiviju i ponovno je zaustavlja. Na kraju 1001 noći i 1000 priča, Šeherezada nema više priča… No, kralj se zaljubio u nju i učinio je svojom kraljicom. Priča je to o umjetnosti i umijeću pripovijedanja, o ženi koja je pripovijedala da bi živjela.

Prvi prijevod, francuskog orijentalista i arheologa Antoinea Gallanda, koji se u 18. stoljeću pojavio u Europi značajno je utjecao na europsku književnost i glazbu. Iako je prevedena tek četvrtina danas poznatoga izvornika, do danas su ostale najpoznatije priče o Sinbadu moreplovcu, Aladinu i čudesnoj svjetiljci te o Ali Babi i četrdeset razbojnika. U sljedećih su stotinjak godina uslijedili potpuniji prijevodi na njemački i engleski, a uskoro su Šeherezadine priče postale izvor iz kojeg se napajalo i crpilo inspiraciju u svim granama umjetnosti.

Riječko će Kazalište u posljednjim noćima 2021. godine odjekivati upravo orijentalno inspiriranim glazbenim pričama i narodnim pričama općenito. Koncert otvara moćna, epska, bajkovita „Priča” Jeana Sibeliusa, potom će uslijediti priča o „Aladdinu” Carla Nielsena, nastavlja se simfonijskom suitom „Šeherezada” Nikolaja Rimskog-Korsakova, a čak je i Strauss mlađi skladao „Egipatski marš” i valcer „Tisuću i jedna noć”. Naći će se tu i preludij romantične opere srednjovjekovne tematike „Lohengrin” Richarda Wagnera, te glasoviti „Polovjecki plesovi” zasnovani na folklornoj glazbi iz remek-djela „Knez Igor” Aleksandra Borodina u kojem se glazbeno isprepliću dva svijeta – ruski i orijentalni.

Kao koncertni majstori izmjenjivat će se Ivan Graziani i Anton Kyrylov.

Za Dječji novogodišnji koncert 31. prosinca točno u podne Riječki simfonijski orkestar pripremio je skraćeni i djeci prilagođen program kojim će dirigirati maestro Stjepan Vuger. Ulaznice na blagajni kupuju samo odrasli u pratnji, dok djeca do 16 godina ulaznice dobivaju na poklon.

 

Od 1982. godine

Prvi Novogodišnji koncert na programu riječkog Kazališta dogodio se 30. prosinca 1982., dirigirao je maestro Davorin Hauptfeld, solist je bio slovenski pijanist Aci Bertoncelj, a program su činila sljedeća djela: Weber, “Poziv na ples”, Dvořák, “Tri slavenska plesa”, Gershwin, “Rapsodija u plavom”, te Strauss, “Trič-trač polka”, “Priče iz Bečke šume”, “Ana” (polka), “Carski valcer”.

Od tada se novogodišnji koncert u tom konceptu zadržao na repertoaru i postao jedan od najposjećenijih programa za koji se uvijek traži ulaznica više, zbog čega se tijekom godina broj izvedbi povećavao do čak četiri uzastopna novogodišnja koncerta. Postali su poseban blagdanski glazbeni i društveni događaj na kraju godine koji se ne propušta.

Tradiciji novogodišnjeg slavlja uz klasičnu glazbu u kazalištu pridružio se i koncert za djecu i odrasle u njihovoj pratnji. Godine 2015. prvi je put održan i Novogodišnji koncert za djecu, prilagođen i programom i vođenjem kroz program. Prije svake skladbe, naša je nacionalna dramska prvakinja Olivera Baljak iz lože na mezzaninu publici kratko približila skladbu, ispričala priču o njenom nastanku te sve zanimljivosti vezane uz skladateljevu inspiraciju, kako bi užitak u klasičnoj glazbi bio još potpuniji. Mikrofon su narednih godina, izmjenjujući ga s instrumentom, preuzimali i šarmantni, simpatični i opušteni glazbenici iz orkestra, što je mladoj, mlađoj i najmlađoj, a i odrasloj publici, bilo posebno zanimljivo. Jedinstven doživljaj očekujte i ovaj put, u 12 sati posljednjeg dana 2021. godine!

 
Generalni pokrovitelj Riječkog simfonijskog orkestra

Sponzor