Glazbeni spektakl dostojan Broadwaya 11. i 12. svibnja u „Zajcu“!

3. svibnja 2023.

„Komedijina“ hit-predstava, rock-opera „Jesus Christ Superstar“ gostuje u Rijeci i to dvije večeri zaredom 11. i 12. svibnja uz dvije različite podjele! Kako kaže kritika, riječ je o glazbenom spektaklu dostojnom Broadwaya kojeg predvode Fabijan Pavao Medvešek, Ervin Baučić, Đani Stipaničev, Filip Hozjak, Renata Sabljak, Vanda Winter, Igor Drvenkar, Dražen Bratulić, Siniša Štork, Dino Antonić uz brojne druge soliste te zbor, balet i orkestar Kazališta „Komedija“ pod ravnanjem Dinka Appelta! Predstavu je režirao Damir Lončar, a koreografirao Leo Mujić.

 

Webber i Rice – formula za najuspješnije mjuzikle svih vremena

Od 1971. skladatelj lord Andrew Lloyd Webber i tekstopisac sir Tim Rice su na najslavnijim kazališnim pozornicama, njihova glazba i stihovi formula su za neke od najuspješnijih mjuzikla svih vremena! Suvremeni Broadway ili londonski West End ne bi bili to što jesu bez skladatelja Andrewa Lloyda Webbera („Evita”, „Mačke”, „Fantom u operi”, „Bulevar sumraka”, „Zviždanje niz vjetar”…) i tekstopisca Tima Ricea („Evita”, „Šah”, Disneyjevi „Ljepotica i zvijer” i „Kralj lavova”…). Priča je započela prije pedesetak godina.

Slavni dvojac upoznao se 60-ih godina, bili su u svojim dvadesetima kada su napisali mjuzikl „Jesus Christ Superstar“ u želji da unesu rock’n’roll energiju na kazališnu pozornicu. Znali su da žele stvarati inspirirani biblijskom temom, pa su došli na ideju da se priča ispriča s gledišta Jude Iškariotskog. Smatrali su da Juda nije apsolutno zlo i da za njegova djela postoji dublja motivacija. Rock-opera dramska je, a ne teološka priča o posljednjem tjednu života Isusa Krista u kojoj je glavni lik zapravo Juda, započinje pripremom za dolazak Isusa i njegovih apostola u Jeruzalem, a završava raspećem.

Najprije su njihovu ideju kazališni producenti odbili, ali je njihov mjuzikl kao revolucionarni dvostruki album izdala diskografska kuća Decca. Snimali su u studiju u Ujedinjenom Kraljevstvu preko 400 sati. Album je objavljen u Engleskoj u rujnu 1970. godine. Tjedan dana kasnije nakon što je izašao u SAD-u, uslijedio je golemi međunarodni uspjeh. Prva pjesma s albuma „Superstar“ prodavana je kao singl, zauzela je prva mjesta u brojnim zemljama svijeta pozicioniravši se iznad Elvisa i Led Zeppelina, a 1971. bila je 27. na Billboardovoj listi 100 najboljih pjesama te godine, prije primjerice Tine Turner i Ikea ili Carpentersa. Album se na američkoj Billboardovoj ljestvici popeo do broja 1! Postao je najprodavaniji album pretekavši velika imena kao što su Rolling Stonesi, Led Zeppelin, John Lennon i Santana. Uskoro je započela koncertna turneja diljem SAD-a na 54 lokacije i 74 nastupa oborivši rekorde posjećenosti. U čuvenom Hollywood Bowlu u Los Angelesu rasprodali su dvije večeri.

„Jesus Christ Superstar“ postavljen je prvi put 12. listopada 1971. u Kazalištu „Mark Hellinger“ na Broadwayu. Režirao ga je Tom O’Horgan. Do tada je dvostruki album prodan u više od 3,5 milijuna primjeraka što je garantiralo uspjeh predstavi, kojom Tim ni Andrew nisu bili zadovoljni. Produkcija koja je ubrzo uslijedila na West Endu bila je mnogo uspješnija od brodvejske, živjela je osam godina na pozornici i postala najdugovječniji mjuzikl u Londonu onog vremena.

Paralelno se javljala i ideja o snimanju filma. Redatelj Norman Jewison sastao se s Timom i Andrewom, oni su poslali scenarij i novu skladbu za film. U lutanjima Izraelom s walkmanom na ušima, Jewison je došao do ideje kako snimiti film. Filmska adaptacija u kinima je bila od 15. kolovoza 1973. i zaradila je više od 24.500,000 dolara diljem svijeta. Film je imao šest nominacija za Zlatni globus za najbolji film, za najboljeg glumca, za najbolju glumicu i za najboljeg debitanta, bio je nominiran za Oscara za najbolje adaptiranu glazbu. I tu nije kraj uprizorenjima diljem svijeta, snimkama, nagradama, uvijek novim interpretacijama najvećih glazbenih i glumačkih zvijezdi, „Jesus Christ Superstar“ nastavio je svoj umjetnički put osvajajući publiku i dalje.