GLEDALI STE “BRAČNE SVAĐE” POLANSKOG? ZNATE LI ZA VEZU S REZINIM “BOGOM MASAKRA”?

7. studenoga 2022.

Yasmina Reza je zvijezda. Yasmina Reza je francuska dramatičarka, glumica, spisateljica romana, scenaristica. Jedna od njezinih najpoznatijih drama „Bog masakra“ gostuje na sceni „Zajca“ u subotu 12. studenoga u 19,30 sati. Predstavu je u Istarskome narodnom kazalištu – Gradskome kazalištu Pula režirala Renata Carola Gatica, a igraju Nika Ivančić, Dean Krivačić, Darko Japelj i Luka Mihovilović.

Rezini kazališni komadi prevedeni su na 35 jezika i izvode se diljem svijeta, u stotinama različitih produkcija, od Royal Shakespeare Company, Théâtrea de l’Almeida i Nacionalnoga kazališta u Londonu, Kazališta Schiller ili Schaubühne u Berlinu, Kraljevskoga kazališta u Stockholmu itd.

Yasmina Reza (Pariz, 1959.) s „Bogom masakra“ doživjela je kritički i komercijalni uspjeh, proglasili su je „rođenom satiričarkom“, gdje god je drama igrala publika je bila „oduševljena Rezinim pronicljivim zapažanjima i humorom“. Predstava je u Londonu osvojila Oliviera za najbolji novi kazališni komad, na Broadwayu je osvojila Tonyja i postala je treća najdugovječnija produkcija desetljeća.

Otkud inspiracija? Kada je njezin sin imao 13 godina, njegov se prijatelj potukao s drugim prijateljem koji je ovome razbio zub. Nekoliko dana kasnije Yasmina Reza srela je majku ozlijeđenog dječaka na ulici i pitala za sina, je li mu bolje, jer znala je da su zbog zuba morali na ozbiljnu operaciju ili slično. Ta joj je majka odgovorila kako je roditelji tog drugog dječaka nakon nemilog događaja nisu čak niti nazvali.

Za Yasminu Rezu dogodio se klik!

Cijelu je satiričnu komediju „Le Dieu du carnage“ / „Bog masakra“ napisala u tri mjeseca 2006. godine. Bezbrižno je o tom iskustvu rekla: „Nema tu metoda, samo sam to napisala“.

Jedna je to od najpopularnijih i najhvaljenijih drama posljednjih desetljeća, postavljena je u brojnim kazališnim produkcijama, a 2011. godine dobila je i filmsku verziju kao „Carnage“ („Bračne svađe“) u režiji Romana Polanskog s Kate Winslet, Christophom Waltzom, Johnom C. Reillyjem i Jodie Foster u glavnim ulogama. Zaraćeni parovi iz srednje klase sastaju se kako bi riješili svađu svoje djece na igralištu. Film Polanskog vjerno se drži originala, Reza je s redateljem adaptirala scenarij, samo mjesto radnje premješteno je iz Pariza u Brooklyn. Najveći dio radnje odvija se unutar četiri klaustrofobična zida stana. Površno civilizirano druženje pretvara se u večer obostranog animoziteta i uvreda. Između njih bijesni istodobno komični i neugodni dijalog, ljutnja izgara kroz prividno buržoasko poštovanje.

Zatrpana zahtjevima filmskih redatelja koji su željeli adaptirati njezin rad za film, Reza ih je uvijek odbijala. Sve do Polanskog kojeg obožava.

Njezino djelo iz 1994. „Art“ postavilo je Rezu u centar pažnje, izvodi se diljem svijeta, a do sada je s njim osvojila brojne nagrade kao što su Nagrada Molière za najbolju autoricu 1995., Nagrada Molière za najbolju predstavu 1995., Evening Standard Award – za najbolju komediju 1996.,Theater heute – najbolji komad 1996./1997., Laurence Olivier Award – najbolja komedija 1997., Drama Circle Critics Award 1998., Fany Award 1998., Tony Award – najbolji kazališni komad 1998., Ace Award – najbolja kazališna komedija 1998., Premio Max de la Sgae 1999.

Svoju prvu dramu „Razgovori nakon pogreba“ napisala je 1987. u kasnim dvadesetima, od tada je napisala sedam drama, pet romana i jedno publicističko djelo. Studirala je glumu na renomiranoj pariškoj školi Jacques Lecoq, a upravo to glumačko iskustvo, kažu mnogi, ključno je što njezine drame „vole“ glumce i zašto ih glumci toliko vole izvoditi. Piše o uvjerljivim likovima koji imaju različite poglede na život.

„Bog masakra“ režirala je redateljica Renata Carola Gatica koja je u riječkom Kazalištu zadivljenom ostavljala publiku nakon nezaboravnih predstava „Čelične magnolije“, „Čarobna frula“, „Evita“, „Sunset Boulevard“, „Mali princ“, „Naš odgoj“ itd.

Foto & Video galerija