Gloria Fabijanić Jelović o gala koncertu „Antidiva“ za Radio Korzo: Nesvakidašnja ljepota emocija i čarolija koncertne izvedbe

2. veljače 2023.

Na ovom je koncertu Anamarija Knego predstavila svoju novu JA, dokazujući kako nije ukalupljena u neki svoj „fah“ i kako se talentom i radom njezin repertoar širi do neslućenih granica

Trebalo je biti na ovom koncertu vrhunskih glazbenih interpretkinja i interpreta, jer tko nije bio, izgubio je nesvakidašnju ljepotu emocija i čarolije koncertne izvedbe. Naravno, riječ je o gala koncertu Anamarije Knego, prijateljica i prijatelja naziva „Antidiva“ pod dirigentskim vodstvom maestra Marka Hribernika koji je ravnao Riječkim simfonijskim orkestrom i Riječkim opernim zborom u HNK-u Ivana pl. Zajca.

Na jednom ovakvom koncertu očekujete programsku klasiku u predstavljanju solistice i njezinih gostiju nizanjem arija koje su bile dijelom odigranog repertoara izvođača, naravno, najčešće onih svima prepoznatljivih arija, no Anamarija Knego, samozatajna, jednostavna, a istovremeno neobično snažna i izuzetna operna umjetnica, koncept svojeg koncerta smjestila je u neke posve nove okvire, odabravši arije koje još nije pjevala, a koje predstavljaju neke njezine buduće pjevačke izazove. Jer, Anamarija Knego je sve samo ne klasična operna pjevačica koja svoj razvoj zaustavlja na usvojenoj literaturi u kojoj je postigla zavidan uspjeh. Ona neprekidno istražuje mogućnosti svog vokalnog izraza, smjelo i vrijedno tražeći daljnji put svojeg postojanja i rada na „daskama koje život znače“ i to se uvijek i ponovno čuje i osjeća u svakoj ulozi koju donosi pred zadivljenu publiku, rastući i oblikujući svoj glas kroz godine, usavršavajući vokalnu tehniku do neslućenih visina. Na ovom je koncertu predstavila svoju novu JA, dokazujući kako nije ukalupljena u neki svoj „fah“ i kako se talentom i radom njezin repertoar širi do neslućenih granica.

 

Bliskost i veselje zajedničke izvedbe

Večer je započela prekrasnom arijom Casta Diva iz Bellinijeve „Norme“ u kojoj je na samom početku Anamarija Knego bila pomalo suzdržana, da bi se sjajno raspjevala uz prvu gošću večeri, sjajnu mezzosopranisticu Dianu Haller, u duetu Norme i Adalgise iz opere „Norma“ u kojem su se dvije solistice izvrsno glazbeno nadopunjavale, osjećajući bliskost i veselje zajedničke izvedbe.

A onda je uslijedila virtuozna poslastica fantastičnoga mladog oboista, inače člana Riječkoga simfonijskog orkestra, Antonia Hallera, koji je izveo beskrajno tehnički zahtjevan Pascullijev Koncert prema motivima iz opere „La Favorita“ Gaetana Donizettija, koja je vremenom pala u zaborav i vrlo se rijetko izvodila na europskim pozornicama, no Pasculli ju je oblikovao kao koncert za obou i orkestar, a kako kaže sjajni Antonio Haller, „..oboistima pruža mogućnost izazvati emocije koje se mogu mjeriti s osjećajima koje izaziva glas u operi“. I upravo je takve zadivljujuće osjećaje izazvao mladi oboist predstavljajući se kao virtuoz svog instrumenta, zadivljujućom, savršenom tehnikom i prekrasno izrađenom dramatikom.

 

Glumački intenzivna i glasovno moćna suigra

Potom je uslijedio duet iz Verdijeve „Aide“ u kojem se publici predstavila i druga fantastična gošća, mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović s Anamarijom Knego, u glumački intenzivnoj i glasovno moćnoj suigri dviju osebujnih solistica, kao i poznata arija Aide u jednoj posve novoj i drugačijoj interpretaciji Anamarije Knego.

Nakon pauze, snažna i dirljiva glazba Janáčekove „Jenůfe“ zarobila je sva čula publike u impresivnoj izvedbi Dubravke Šeparović Mušović u suigri s Anamarijom Knego, kao i nevjerojatno uživljena arija Kostelničke koja je kroz dramatsku glumačku i osebujnu glasovnu izvedbu Dubravke Šeparović Mušović posve osvojila gledateljstvo.

Publici se u nastavku programa predstavio još jedan vrsni instrumentalist, violončelist Petar Kovačić, prvo cello Riječkoga simfonijskog orkestra, u Straussovoj Romanci za violončelo i orkestar u F-duru, u kojoj je publiku osvojio toplim, nježnim zvukom svog instrumenta i osjećajnom i čistom izvedbom zanosno izrađene dinamike.

Kao posljednja glazbena točka ovoga nesvakidašnje izvrsnog koncerta bili su duet i arije iz Verdijevog „Don Carla“, dirljiv duet Pieta u izvedbi Diane Haller i Anamarije Knego, arija princeze Eboli u interpretaciji Diane Haller, snažnoga, čisto oblikovanoga toplog zapjeva, voluminoznih dubina i jasnih, sigurnih visina i arija Elizabete u interpretaciji Anamarije Knego, tako nevjerojatno lirske i istovremeno dramske osjećajnosti, čipkasto izrađene dinamike i besprijekornih uzleta u visine.

 

Ogromno, glasno i nezaustavljivo oduševljenje publike

Oduševljenje publike bilo je ogromno, glasno, uzbudljivo i nezaustavljivo pa je uslijedila i arija Cio-Cio San iz opere „Madama Butterfly“ u još jednoj dirljivoj izvedbi Anamarije Knego, kao i uz smijeh, veselje i vrckava gluma sve tri nenadmašne solistice u tenorskoj ariji La donna è mobile.

Nikako ne smijem zaboraviti pohvaliti orkestar i sjajnoga maestra Marka Hribernika koji je s nevjerojatnom osjetljivošću i pažnjom pratio vrhunske soliste koncerta, no ono što je doprinijelo vrhunskom glazbenom doživljaju je nevjerojatna jednostavnost i skromnost velikih umjetnica, njihova topla naklonost publici i njihova iskrena osobnost. Naša su srca na toj začudnoj glazbenoj nisci dijamanata bila upravo onoliko velika kao što je bilo veliko i srce naše Anamarije Knego!

 

Gloria Fabijanić Jelović, Radio Korzo

 
Generalni pokrovitelj Riječkoga simfonijskog orkestra