Gloria Fabijanić Jelović o „Umjetnim inteligencijama u wellnessu“: Troje izvrsnih glumaca u zanimljivoj predstavi

3. ožujka 2022.

“Intelligenze Artificiali al Wellness”/”Umjetne inteligencije u wellnessu naziv je nove premijere Talijanske drame u prostoru riječkog Dram(m)a centra Zajc, dio je Trilogije umjetnih inteligencija, i nastavak predstave “Il bonsai ha i rami corti”/”Bonsai ima kratke grančice”. Režiju potpisuju Sabrina Morena i Giuseppe Nicodemo.

Priča nas uvodi u današnje vrijeme visoke tehnologije koja treba pomoći ljudima u njihovim svakodnevnim željama, potrebama i nezadovoljstvima i predstavlja nam odnos umjetne inteligencije i ljudi, ocrtavajući velike razlike u postojanju dvaju svjetova. Troje izvrsnih glumaca uvlače nas u neobičan svijet u kojem posve opuštena i prirodna Leonora Surian Popov u ulozi tete Alide predstavlja ženu koja poslužuje umjetnu inteligenciju na godišnjem odmoru, a koje zanimljivo i komično utjelovljuju Serena Ferraiuolo i Giuseppe Nicodemo. Brzi, dinamični dijalozi, zanimljiva glazba koju je odabrao Giuseppe Nicodemo, a u njoj se pjevački izvrsno snašla Leonora Surian Popov, dobro odabrani kostimi i scenografija koja je primjerena tekstu, a koje je osmislio Ivan Botički, kao i nenametljivi dizajn svjetla Predraga Potočnjaka i dobar zvuk oblikovatelja Marina Butorca stvorili su jednu zanimljivu predstavu koja ima optimalno trajanje gledanja i praćenja

Predstava postavlja pitanje je li umjetna inteligencija svojim umom jača od ljudi, ali treba razmišljati da su upravo ljudi svojim umom stvorili tu i takvu umjetnu inteligenciju želeći svoje znanje skupiti na jednom mjestu kako bi im u određenim situacijama bila od pomoći. Kraj predstave zanimljivo podvlači crtu razdvajanja – umjetna inteligencija mora biti samo um, nikako emocije kojima se približavaju onome što nas čini ljudima, osjećaji ljubavi, tuge, mržnje, smrti. Plješćemo zanimljivoj ideji predstave i uspješnim glumačkim interpretacijama.

 

Gloria Fabijanić Jelović za Radio Korzo

 
Sponzor predstave

Partner mediatico / Medijski pokrovitelj