Martina Filjak, Valentin Egel i Riječki simfonijski orkestar

Hrana za dušu: velike melodije i čarobni akordi zaključili dvostruko slavlje „Rahmanjinov & Papandopulo“

14. listopada 2023.

Velike Rahmanjinove melodije i čarobni Papandopulovi akordi prožimali su Kazalište tijekom druge večeri otvorenja koncertne sezone, „Rahmanjinov & Papandopulo“. Riječka publika imala je prilike, zajedno s pijanisticom Martinom Filjak, suživjeti se s ekspresivnom, folklornom magijom simfonijskoga scherza „Vrzino kolo“, proničući u ples vila.

„Današnja izvedba je bila izvrsna, puna duha i strasti. Egel, kao i uvijek, daje sve od sebe te se vidi da obožava svoj posao“, kazao je Marko Bencun nakon koncerta.

Prvi udaraljkaš Riječkoga simfonijskog orkestra, Pedro Rosenthal Campuzano, svojom izvedbom Papandopulovog Koncerta za ksilofon zajedno s gudačima Riječkoga simfonijskog orkestra pod ravnanjem Valentina Egela, publiku je iznova upoznao sa svim čarima ksilofona:

„Ovo je bilo sjajno otvaranje sezone. Udaraljke su bile fantastične, zaljubili smo se u činele. Cijela perkusija bila je fantastična, kao i maestro Egel. Izuzetno nam se sviđa Riječki simfonijski orkestar jer ima odlične sekcije puhača, udaraljki i limene glazbe. Imamo samo superlative za podijeliti“, izjavio je zagrebačko-filipinski kvartet iz gledališta po završetku izvedbe.

Otvaranje koncertne sezone zaokružila je Druga simfonija Sergeja Rahmanjinova. Njegove velike melodije, kao i trijumfalan završetak, donio nam je Riječki simfonijski orkestar, zajedno s maestrom Valentinom Egelom, dajući do znanja kako nas čeka koncertna sezona za pamćenje. Cijelu večer sažela je naša nacionalna dramska prvakinja, Olivera Baljak:

„Ne znam odakle bih krenula! Od Papandopula koji je toliko moderan i avangardan, kao da je jučer pisano. Uistinu sam uživala, ali ne mogu ne spomenuti Martinu Filjak koja je briljirala na oba koncerta. Večeras je sjajno izvela „Vrzino kolo“.

A Pedro… on mi je iznenađenje. Nisam imala priliku do danas uživo slušati ksilofon; to je kao da se netko igra, tako nekako jednostavno, kao da se dijete igra i svađa s orkestrom, namećući svoju temu, a orkestar hoće-neće, hoće-neće. Tako sam doživjela njegovu izvedbu; divni su bili. A onda, odjednom, Pedro se usudio odsvirati tango. Od silne klasike, on je odlučio odsvirati “Pacinov” tango iz filma „Miris žene“. Izuzetno hrabro s njegove strane, odličan potez.

A onda je došao Rahmanjinov: ludilo! Mislim da je Valentin Egel, kojeg obožavam, taj koji izvuče maksimum, i iz orkestra, i iz same glazbe. Sve je toliko moćno, ne dopušta da misli negdje odlutaju, samo možeš biti potpuno usredotočen na glazbu.

Naš orkestar je doista sjajan, svjetska razina! Pohvaljujem orkestar, soliste, i Valentina. Baš sam uživala, ovo je bila hrana za moju dušu. Veselim se idućim koncertima!“

Sljedeći koncert na rasporedu donosi nam sudbinske zvukove Brahmsa i Beethovena koji će Kazalištem odzvanjati krajem mjeseca, 31. listopada u 19,30.

Foto & Video galerija
Generalni pokrovitelj Riječkoga simfonijskog orkestra