IMPRESIVAN KONCERT „WAGNER, GRIEG, BRAHMS“: LIJEPO, STRASTVENO, S PUNO DUŠE

22. ožujka 2019.

U prepunom kazalištu je bio potpuni muk, potpuna koncentracija publike na koncertu „Wagner, Grieg, Brahms”, a potom – burni pljesak i povici bravo!

Orkestrom Opere ravnao je Philipp von Steinaecker. Izvevši Griegov Koncert za klavir i orkestar u a-molu, solist Federico Colli nakon dugog pljeska oduševljene publike i nekoliko vraćanja na poklon, kao bis je publici u riječkom kazalištu darovao posebnu, vlastitu interpretaciju Händelove „Lascia ch’io pianga”. Na koncertu je izvedena i Wagnerova Uvertira glazbenoj drami „Majstori pjevači” te Brahmsova Druga simfonija u D-duru.

Pročitajte i dojmove publike nakon aplauza oduševljenja:

„Izvrsno izvedeno. Korelacija između dirigenta i orkestra bila odlična, tijekom koncerta je rasla, savršeno su se razumjeli. Iz dirigenta je sve vrijeme naprosto izlazila glazba“, „Dugo nisam u nekom koncertu ovako uživao. Lijepo, strastveno, s puno duše – i dirigent, i solist i orkestar”, „Sjajna solo horna u Brahmsu”, „Zadivljena sam drugačijim rasporedom orkestra. A onda simfonijska organizacija, integracija tematskog materijala, raspoloženja svih triju skladbi i Wagnera i Griega i Brahmsa – zaista vrhunac koncertne sezone. Htjela bih više ovakvih koncerata”, „Ovaj orkestar je izniman, oni su čisto zlato”, „Zadivila me lakoća virtuoznog sviranja mladog, sjajnog pijanista Collija, sretna sam što je publici priuštio bis nježno, lagano, a prodorno”, „Večeras me orkestar riječke Opere odveo u neki drugi svijet. Predivan koncert. Hrani dušu”, „Obožavam Griega, pa sam u tom dijelu posebno uživala. Pijanist je nevjerojatan, sve skupa impresivno”, „Mladi pijanist me oduševio, jako je otmjen i pojavom i virtuoznim sviranjem”, „Ovaj koncert je bio poseban doživljaj. Šarmantan, izvrstan dirigent, odlično je razmjestio orkestar, a tako s pojačanim snagama, zvučali su kao da ih je 350! Klavirski koncert i solist na klaviru – kakvo zadovoljstvo”, „Težak, zahtjevan program, a orkestar je briljirao”, „Sjajan koncert! Riječko kazalište uopće ima sjajan program, ali koncerti su fantastični“, „ Izvrsno! Pijanist Colli je sjajan. Rijetko kad čujemo tako izrađena pianissima, to mogu samo najbolji. Namjerno je zacaklio visoke tonove i napravio dramatske stanke. Dodatak je bio ne samo točka na i već pokazao svo savršenstvo njegova umijeća“, „Pijanist je bio odličan, naročito u prvom stavku i u dodatku. Orkestar sjajan, posebice violončela. Posebno bih istaknula i sjajnog dirigenta“.

 

Foto & Video galerija