JUBILEJ TALIJANSKE DRAME UZ PREDSTAVU ZA DJECU I DOKUMENTARNI FILM

25. studenoga 2021.

Naša Talijanska drama u petak će, 26. studenoga, obilježiti 75. godišnjicu svoga postojanja. Na isti datum kada je 1946. godine izvedena prva predstava tada novoosnovaog ansambla Talijanske drame „Il burbero benefico / Ćudljivi dobrotvor“ Carla Goldonija, bit će upriličena dva programa kojima će se obilježiti jubilej jedinog stalnog profesionalnog talijanskog ansambla koji djeluje izvan granica Italije.

S početkom u 18 sati bit će premijerno izvedena predstava za djecu „Eclissi“ / „Pomrčina“ autora i redatelja Nenada Pavlovića. Budući je riječ o neverbalnoj predstavi za najmlađe, moći će ju pratiti sva djeca. Predstave i programi za djecu oduvijek su jedan od glavnih ciljeva Talijanske drame. Ovoga puta publika će moći doživjeti priču o dva lika koji su od samog nastanka osuđeni na udaljenost. Dva klauna, koja utjelovljuju Sunce i Mjesec, traže način da se napokon susretnu. Klaunski model igre dopušta neposrednu komunikciju s publikom, dok cirkuski i lutkarski elementi omogućuju postojanje luckaste magije. Ipak, prava magija se dogodi tek na kraju: njihov prvi kontakt – nama pomrčina – njima označava blistavi trenutak spoznaje da nisu sami. Ulogu Sunca tumači Serena Ferraiuolo, a Mjeseca Andrea Tich. Dramaturginja je Nina Pavlović, scenografiju i kostimografiju potpisuje Ivan Botički, glazbu Petar Eldan, a svjetlo Nenad Pavlović. Suradnik za mađioničarske trikove je Domagoj Ivanković.

Središnji dio svečanosti počinje u 20 sati kada će biti prikazan dokumentarni film snimljen upravo za ovu obljetničku prigodu, uz financijski doprinos Talijanske unije, „Voci – passato, presente e futuro del Dramma Italiano / prošlost, sadašnjost i budućnost Talijanske drame” autora Chiare Boscaro, Marca Di Stefana i Antonija Simonea Giansantija. U filmu se koriste zanimljivi arhivski materijali i izmjenjuju se s intervjuima sa svim živućim članicama i članovima Talijanske drame. Film vodi kroz najvažnije događaje i trenutke Talijanske drame kroz riječi i slike onih koji su tu povijest doživjeli i stvarali. Film je rađen za one koji već dobro poznaju Talijansku dramu, ali i one koji će se prvi put upoznati s talijanskom manjinom u Hrvatskoj i Sloveniji kroz jednu od najvažnijih kulturnih institucija.

Foto & Video galerija

 
Sponzor / Sponsor
Medijski pokrovitelj / Partner mediatico