JURAJ MARKO ŽEROVNIK POZIVA VAS NA KOMORNI KONCERT

20. lipnja 2022.

Kamov trio nastupa 21. lipnja

Izvrsni mladi glazbenici okupljeni u Kamov trio održat će komorni koncert u utorak 21. lipnja u 19 i 30 sati. Violinist Anton Kyrylov, violončelist Giovanni Genovese te pijanist i skladatelj Juraj Marko Žerovnik publici spremaju posebnu večer uz fenomenalan program: Elegični trio br. 1 Sergeja Rahmanjinova, Mozart-Adagio Arva Pärta te Prvi klavirski trio Johannesa Brahmsa.

Pročitajte što uoči koncerta kaže nagrađivani pijanist Juraj Marko Žerovnik (1993.) koji je nedavno svirao u predstavi riječkog Baleta „Patetična” interpretirajući Beethovenovu Sonatu za klavir u c-molu br. 8. Povodom 130. obljetnice rođenja Janka Polića Kamova, Žerovnikova „Ištipana hartija” praizvedena je 14. listopada u „Zajcu” kada je na sceni bilo stotinjak članova orkestra i zbora riječke Opere, kao solisti su nastupili nacionalni operni prvaci Dubravka Šeparović Mušović i Giorgio Surian, a izvedbom je ravnao maestro Ville Matvejeff. Već ranije je na pozornici riječkog kazališta izvedena i njegova Fantazija za gudački orkestar pod ravnanjem Zorana Juranića.

 

Violinist iz Harkiva, violončelist iz Vicenze i pijanist iz Rijeke. Kako ste se našli vas trojica mladih glazbenika i osnovali trio koji nosi ime riječkog književnika?

Upoznali smo se na projektima Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca. Nastanku trija prethodila su dva dua: jedan sastavljen od violine i klavira e drugi od violine i violončela. Nedugo nakon toga „pao” je i prijedlog da bismo se trebali povezati u jedan sastav i početi svirati zajedno. Ta ideja se pokazala odličnom te smo ubrzo održali i nekoliko nastupa. Prijedlog za ime sastava došao je od mene jer sam već ranije imao kontakt s Kamovljevim djelima kao skladatelj – uglazbljujući pjesme iz njegove zbirke „Ištipana hartija”. Nakon toga smo se složili da se mnoga Kamovljeva djela daju dobro povezati s glazbom te da je ime i samo po sebi prepoznatljivo i zvučno.

 

Kakav repertoar svirate na koncertima?

Na koncertima nastojimo izvoditi program sastavljen od velikih i značajnih djela pisanih za klavirski trio koje zatim kombiniramo s kraćim djelima. Osim toga, nastojimo izvesti i manje izvođena djela, ali također umjetnički vrijedna.

 

Što očekuje publiku na vašem prvom koncertu na pozornici „Zajca”?

Na ovom koncertu publiku očekuje jedna riječka praizvedba te dva značajna djela iz repertoara za klavirski trio. Konkretno, izvest ćemo Klavirski trio br. 1 u H-duru Johannesa Brahmsa, skladbu Mozart – Adagio suvremenog estonskog skladatelja Arva Pärta i Elegični trio br. 1 Sergeja Rahmanjinova.

 

Što vam je zajedničko kao umjetnicima? Što najviše cijenite kod ostale dvojice iz Kamov trija?

Kao umjetnicima nam je zajednički način na koji doživljavamo komornu glazbu i zajedničko muziciranje. Rekao bih da nam je svima komorna glazba svojevrstan odmak i odmor od svakodnevice, te način da se izraze određene ideje koje je nemoguće drugačije izraziti.


Kod ostala dva člana trija naročito cijenim njihovu muzikalnost, sposobnost prilagodbe sviranju u sastavu, ali i bogatstvo individualnih glazbenih ideja. Međutim, jednako je važno i to što se dobro razumijemo na osobnoj razini i što smo svi spremni na kompromis.

 

Kakve imate želje i planove za svoj Kamov trio?

Želimo proširiti naš repertoar, uključiti što više različitih stilskih razdoblja i naučiti što više velikih djela za trio. S obzirom na to da sam i sam skladatelj osjećam veliku sklonost prema suvremenoj glazbi te bih želio i takva djela uvrstiti na program. Nadalje, posebno mi je veselje izvoditi djela hrvatskih autora te osjećam da bi im se moglo pružiti još više prostora na koncertnom podiju. Nastojat ćemo organizirati čim već broj koncerata kako bismo doprli do što više ljudi i proširili našu koncertnu djelatnost, te se iskreno veselim svim budućima nastupima.

 

Razgovarala Andrea Labik