KAZALIŠNA GALAERIJA “ZAJC” – NOVI POGLED NA KAZALIŠTE, JEDINSTVEN U HRVATSKOJ

12. studenoga 2021.

Naše Kazalište ponudit će publici novi, atraktivni sadržaj.

Novouređena Kazališna galerija “Zajc”, šetalište kazališnom magijom i baštinom Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci, prvi put otvara vrata u utorak, 16. studenoga u 18 sati. Galeriju “Zajc” svečano će otvoriti najmlađa i najstarija glumica HNK Ivana pl. Zajca: Cvita Vidučić i Neva Rošić, a zbog epidemioloških okolnosti i ograničenja, svečanom otvaranju moći će prisustvovati samo posjetiteljice i posjetitelji s ranije preuzetom propusnicom na blagajni Kazališta.

Stalni postav Galerije Zajc smješten je u dinamičnom prostoru dvaju krakova bočnih stepeništa i na tzv. “Vidikovcu Klimt”, galeriji na najvišem katu zgrade Kazališta.

Posjetiteljice i posjetitelje pozivamo da pogledaju i istraže kako uz pomoć scenografije, rasvjete, kostima i drugih elemenata stvaramo kazališnu magiju. Moći će razgledati šešire i kostime, pročitati vrijedne dokumente, vidjeti fotografije te doznati mnoge anegdote iz povijesti Kazališta.

Važan dio priče o Kazalištu jest i uvid u to kako Kazalište radi danas, koje sve službe i radionice sudjeluju u složenom i kreativnom procesu priprema i realizacije predstava.

Dojmovi publike i njihova sjećanja na davne i ne tako davne dane Kazališta čine “Vremensku kapsulu” koju ćemo trajno nadopunjavati.

“Vidikovac Klimt” pruža poseban pogled na rane radove slavnog Gustava Klimta koji su nastali upravo za svod riječkog kazališta i uskoro će biti vraćeni na svoje originalno mjesto.

Galerija će imati povremeni program uživo namijenjen različitim grupama publike te interaktivan, edukativan i promotivan program online.

Galerija „Zajc“ izvedena je u koautorstvu, naime, koncept su osmislili Katarina Mažuran, Marin Blažević i Alan Vukelić. Autorica i kustosica izložbe o povijesti i svakodnevici kazališta je Katarina Mažuran. Pored “Vidikovca Klimt” najveće atrakcije Galerije “Zajc” čine tri prostora u kojima smo uprizorili magiju umjetnosti scenografije (autor: Stjepan Buković), kostimografije (autorica: Manuela Paladin Šabanović) i dizajna svjetla (autori: Alan Vukelić i Dalibor Fugošić).

U realizaciji projekta surađivali su i: fotograf Dražen Šokčević, upraviteljica promidžbe, marketinga, prodaje i odnosa s javnošću Ana Miljanović, arhivar Ervin Mičetić, kazališni slikari i kipari Bojana Borovac, Nada Benzia, Željko Kranjčević Winter i Vladimir Tomić, djelatnici video službe Sead Ajanović i Predrag Potočnjak, urednica kazališnih izdanja Andrea Labik, scenografkinja Paola Lugarić, voditeljica programa europskih projekata Jasmina Šegon, djelatnice i djelatnici šminkerske i vlasuljarske radionice, frizeraja, garderobe i tehničkih službi.

Autorice dizajna i postava izložbe su Borka Širola i Lada Sega.

Galerija “Zajc” projekt je Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, Rijeke 2020, Europske prijestolnice kulture i projekta Kreativne Europe ADESTE+.

Tjedno radno vrijeme Galerije i raspored grupnih i pojedinačnih vođenih posjeta za građanke i građane i sve ostale informacije objavljivat će se na web-stranicama Kazališta svakog ponedjeljka.

Foto & Video galerija