MAHLEROVA DRUGA U CENTRU ZAMET: IZVEDBA KOJA NAS JE SPOJILA S NEBOM

22. rujna 2020.

„…Postavlja se veliko pitanje: Zašto si živio? Zašto si trpio? Zar je sve to samo velika, okrutna šala? Što je zapravo ovaj život – i ova smrt? Je li sve to samo konfuzan san ili taj život i ta smrt imaju smisla? Svatko tko iznova osjeća odjekivanje tog pitanja treba na njega odgovoriti da bi mogao dalje živjeti, a ja taj odgovor dajem u posljednjem stavku „Uskrsnuće“, pisao je Gustav Mahler glazbenom publicistu, kritičaru i skladatelju Maxu Marschalku o svom tada novom djelu, svojoj Drugoj simfoniji poznatijoj kao „Uskrsnuće“. Ono o čemu je Mahler pisao, riječka je publika, 125 godina nakon svjetske praizvedbe ovog kolosalnog simfonijskog djela, mogla čuti i duboko doživjeti na riječkoj praizvedbi u Centru Zamet, u suradnji HNK Ivana pl. Zajca i Hrvatske radiotelevizije, a u sklopu programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.
Dva združena simfonijska orkestra, dva zbora i dvije solistice, ukupno više od 200 izvođača, već su sami po sebi impresivan prizor, a svi su oni pod dirigentskim vodstvom maestra Philippa von Steinaeckera, novog glavnog gosta dirigenta Riječkog simfonijskog orkestra, kojem je ovo bio inauguracijski nastup, po završetku izvedbe bili su ispraćeni dugotrajnim ovacijama publike. Zabilježili smo i nekoliko njihovih komentara:

„Veličanstveno! Toliko sam ganuta da mi je u ovom trenutku teško pronaći prave riječi kojima bih opisala taj doživljaj. Svi su bili sjajni, a posebno bih istaknula dirigenta Philippa von Steinaeckera. Sigurno ćemo dugo pamtiti večerašnjeg Mahlera“,

„Još jedan sjajan, sjajan, sjajan koncert. Dobro da je izveden u Centru Zamet pa je i unatoč epidemiološkim mjerama moglo prisustvovati više posjetitelja. A što još reći? Bravo za maestra, za sve članove orkestra i zbora, a posebno bravo i za naše predivne solistice Kristinu Kolar i Ivanu Srbljan. Bravo svima“,

„Bila je to vrhunska izvedba i vrhunski doživljaj. U trenutku sam poželjela da smo svi, i izvođači i publika, negdje na otvorenom, da nas je još više pod otvorenim nebom s kojim nas je večerašnji koncert spojio“.

I doista, Mahlerovo „Uskrsnuće“, između života i smrti, obećava ponovno rađanje postojanja.

„Naravno, glazba je tako čudesna i iskrena da se možemo radosno prepustiti i vjerovati… čak i ako je to samo za vrijeme trajanja jedne simfonije“, napisao je maestro Von Steinaecker u koncertnom programu. Sudeći po reakciji oduševljene publike sinoć su svi povjerovali, i zbog Mahlera i njegove glazbe, ali i zbog Philippa von Steinaeckera i izvedbe svih sudionika kojom je sinoć dirigirao.

Riječki simfonijski orkestar, Riječki operni zbor te Simfonijski orkestar i zbor HRT-a, uz solistice Kristinu Kolar i Ivanu Srbljan, Mahlerovo će „Uskrsnuće“ izvesti i večeras u zagrebačkom Domu sportova. A svi oni koji neće biti tamo izvedbu će moći pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskog radija. Televizijska snimka bit će pak emitirana u jednom od termina rezerviranim za klasičnu glazbu na Trećem programu HTV-a.

 

Foto & Video galerija

 

Generalni pokrovitelj Riječkog simfonijskog orkestra