MAIDA HUNDELING USUSRET SVEČANOM OTVORENJU KONCERTNE SEZONE: BRUNHILDA, SALOMA, TURANDOT I JENUFA ILI O OTKRIVANJU LJUBAVI

30. rujna 2021.

Maida Hundeling kao Brunhilda, Saloma, Turandot i Jenufa, uz prijateljice i prijatelje, članice i članove riječke Opere te uz Riječki simfonijski orkestar predvođen šefom dirigentom Valentinom Egelom u subotu 2. listopada u 19 i 30 svečano otvara novu koncertnu sezonu!

„Jako sam sretna što ćemo koncert doista uzbudljivog programa izvesti za publiku u Rijeci“, kaže Maida Hundeling koja se riječkoj opernoj i koncertnoj publici urezala u sjećanje kao Elektra, Aida, Izolda i Tosca. Njezin je moćan sopranski glas stvoren za velike operne uloge, velike arije, velike prostore, jer ona i publiku prostore osvaja nevjerojatnom lakoćom, od Metropolitana do Verone, donoseći najzahtjevnije dramske ženske role. Pritom, najvažnije joj je da do publike, pa i do najdaljeg sjedala u gledalištu, dopre svaka emocija, da čuju, razumiju, osjete, dožive.

Ususret koncertu, podijelila je s nama vlastiti doživljaj četiri snažna ženska lika iz opera Richarda Wagnera, Richarda Straussa, Giacoma Puccinija i Leoša Janáčeka – Brunhilde, Salome, Turandot i Jenufe:

„Ova četiri ženska lika, ove četiri dame posebno mi znače. Zajednička im je tema ljubav. A razlika je u tome kako tu ljubav otkrivaju i doživljavaju.

Brunhilda je vrlo slobodoumna, odlučuje se za ljubav i protiv volje svoga oca, čini po svome. Zapravo, vrlo je moderna mlada žena.

Saloma nikada nije imala priliku naučiti pravo značenje ljubavi, a Johanaan nije bio baš dobar u objašnjavanju. U finalu opere, prisjećajući se onoga što se dogodilo, ona shvaća što je ljubav.

Princeza Turandot već na prvi pogled osjeti ljubav prema Kalafu, ali ne zna kako se nositi s tim osjećajem i pritom biti u skladu s pravilima koja mora poštivati, s moći i slavom, sve dok ropkinja Liu ne otkrije svoje osjećaje i oda se Turandot…

Jenufa je zapravo vrlo realan lik, vjerojatno nas upravo zbog toga njezina sudbina pogađa toliko intenzivno. Pravila i propisi društvenog života u malome selu kompliciraju joj život toliko da na kraju shvaća veličinu i značenje ljubavi.“

Teško je ne primijetiti da se radi o najzahtjevnijim ulogama svekolikog sopranskog repertoara. Maida Hundeling izabrala je najzanimljivije od svake, iščekuje koncert pred publikom te zaključuje otkrivajući i govoreći o vlastitoj ljubavi:

„Iako program jest velik, mislim da će biti veliko uzbuđenje i doživljaj i nama i publici.

Također, jako sam sretna što gledateljicama i gledateljima u Rijeci prvi put na koncertu predstavljam i najvažniju osobu u svojem životu. On ne samo da je izvrstan tenor, umjetnik i učitelj, on je i ljubav mog života, moj mentor i moj suputnik u svakom smislu.“

Osim što uz grandiozan program otvaramo koncertnu sezonu u „Zajcu“, ujedno je ovaj koncert i prvi na popisu Koncertne pretplate na koju se još stignete pretplatiti!

 
Foto: Tamara Cerna @SofiG Art Photo
 
Generalni pokrovitelj Riječkoga simfonijskog orkestra