NOVI LIST PONOVNO IGNORIRA ISTINU

7. travnja 2021.

Podsjećamo:
“Novi list” je 22. ožujka 2021. u svom tiskanom izdanju kao i na svom portalu objavio intervju s donedavnom zaposlenicom, opernom solisticom Olgom Kaminskom, a HNK Ivana pl. Zajca je 29. ožujka “Novom listu” uputio Zahtjev za ispravkom spornih informacija iz spomenutog intervjua.

Međutim, iako intervju odnosno odgovori i navodi gđe Kaminske upravo vrve neistinama i dezinformacijama već od njene prve rečenice, “Novi list” do danas nije objavio spomenuti Ispravak u kojem su navedene sve njene sporne izjave i odgovori na njih, poput primjerice ove:

Olga Kaminska: “…intendant Marin Blažević nije obnovio ugovor osam mjeseci prije stjecanja uvjeta za prijevremenu mirovinu…”

Ispravak, činjenice, istina koju Novi list odbija objaviti: “Olga Kaminska stekla je uvjete za tzv. starosnu mirovinu neovisno o isteku ugovora o radu na određeno vrijeme, a temeljem evidentiranog beneficiranog staža. Službenim dopisom upućenim Kazalištu to je potvrdila i načelnica Odjela za rješavanje o pravima u prvom stupnju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Gospođa Kaminska je o odluci da se ugovor o radu na određeno vrijeme ne namjerava obnoviti obaviještena, sukladno Zakonu o kazalištima, šest mjeseci prije isteka ugovora. Takva je odluka donešena, između ostaloga, i stoga što je gospođa Kaminska ostvarila pravo na mirovinu. Nakon što gospođa Kaminska osobno nije poduzela ništa po pitanju regulacije svojeg mirovinskog statusa, a ugovor na određeno vrijeme već je bio istekao, na intervenciju sindikalne povjerenice i uz suglasnost uprave, kadrovska služba bila je spremna pomoći gospođi Kaminskoj u rješavanju njezine situacije. Premda više nije bila zaposlenica Kazališta, preko sindikalne povjerenice dogovoren je i poseban sastanak. Na sastanku se gospođa Kaminska nije pojavila.”

Iako je Zahtjev za ispravkom upućen u skladu s odredbama Zakona o medijima, Novi list ga, usprkos tom istom Zakonu, ni ovoga puta, jednako kao ni onaj iz prosinca prošle godine – nije objavio.