OPASNE VEZE – O LJUBAVI, POŽUDI I SPLETKAMA UZ VRHUNSKI GLUMAČKI ANSAMBL

7. lipnja 2021.

Nekoliko godina prije Francuske revolucije, 1782. godine objavljen je epistolarni roman „Les Liaisons dangereuses” / „Opasne veze” Pierrea Choderlosa de Laclosa (1741. – 1803.). Već tada dogodila se senzacija i veliki uspjeh knjige koja se i danas čita i iznova interpretira. Remek-djelo psihološke analitičnosti i složene polifonične strukture sastoji se od 175 pisama dvanaestero različitih likova. De Laclos sjajno prikazuje dekadenciju francuske aristokracije. Erotske igre zavođenja, manipulacije, spletke, intrige, dvoličnost, požuda, fatalne privlačnosti, osveta, okrutnost, ljudska zloba s neslućenim posljedicama, sve samo kako bi pojedinci s pozicija moći zabavili svoje isprazno postojanje. Toliko poznate osobine u ljudskoj prirodi, i danas iznova silno pogađaju snagom šoka.

Djelo je inspiriralo brojna scenska uprizorenja, a poznate su i ekranizacije tog djela, među najpoznatijima je „Dangerous Liaisons” Stephena Frearsa iz 1988. godine s Glenn Close, Johnom Malkovichem, Michelle Pfeiffer, Umom Thurman i Keanuom Reevesom. Film je bio nominiran za sedam Oscara. „Les Liasions dangereuses” francuski je film Rogera Vadima iz 1959. godine, a radnjom ne odlazi u 18. stoljeće, već je smješta u tadašnju suvremenu Francusku kao što to aktualizirano, nadograđeno i produbljeno čini i predstava u režiji Olje Lozice koja potpisuje i dramatizaciju uz Natašu Antulov.

Ansambl predstave poziva publiku na ljubav kao mjesto susreta, uz pitanje Zašto nas ljubavne priče uzbuđuju..? Duboko proživljena emotivna iskustva odnosa svih relacija u punokrvnoj dramskoj predstavi u izvedbi vrhunske glumačke ekipe – Jasmin Mekić, Tanja Smoje, Aleksandra Stojaković Olenjuk, Edi Ćelić, Romina Tonković, Nikola Nedić, Mario Jovev, Jelena Lopatić, Biljana Lovre!

Pretpremijere “Opasnih veza” su u Expordrvu 9. i 10. lipnja s početkom u 20 sati, dok su premijere 11. i 12. lipnja također u 20 sati u Exportdrvu.

Foto & Video galerija

 

Sponzor predstave “Opasne veze”