Premijera OPASNE VEZE
Pierre Choderlos de Laclos

Redateljica:
Autorice dramatizacije:
Scenograf:
Kostimografkinja:
Autor glazbe:
Oblikovatelj svjetla:
Oblikovatelj zvuka:
Asistentica redateljice:
Asistentica scenografa:
Uloge:
Vicomte de Valmont: Alen Liverić
Juliette de Merteuil: Tanja Smoje
Danceny: Edi Ćelić
Cecilia Volanges: Romina Tonković
Azolan/Gercourt/Belleroche: Nikola Nedić / Mario Jovev
Emilie/Sofia Carnay: Jelena Lopatić
Gđa. Rosemonde/Madame Volanges: Biljana Lovre
Inspicijentica:

Premijera: svibanj 2021.

Zahvaljujemo Mestnom gledališču ljubljanskom, Centru Miketa i Mili Čuljak.

 

U suvremenom svijetu Juliette i Valmont su bračni par koji pripada visokom društvu, ne pišu si međusobno pisma, ali jedno drugome biraju ljubavnice i ljubavnike i bez problema ih uvlače u svoje erotske igre. Njihov savez je čvrst i nepokolebljiv sve dok se u Valmontovom životu ne pojavi osoba koja mu donese iskustvo drugačije od svih dosadašnjih.

Inspirirana filmskom adaptacijom romana Opasne veze francuskog redatelja Rogera Vadima, predstava u režiji Olje Lozice otvara nam svijet žudnji, ljubavnih obećanja i nasilja. Građena iz poetskih slika i poetskog jezika predstava upire u razna neizgovorljiva stanja inherentna svakom Homo sapiensu, stanja u kojima je ono neizgovoreno upravo poziv na ponovno izmišljanje ljubavi, na ponovno izmišljanje izmišljanja.

 

Zašto nas ljubavne priče uzbuđuju? Od ekstaze, seksualnog kontakta, zaljubljivanja, pitanja zašto me ne voliš, sjedinjenja, samoubojstva ili ponavljanja svega ispočetka s istom ili novom osobom, ljubavne priče nose u sebi neizvjesnost ishoda. Alan Badiou, francuski filozof predlaže ovaj odgovor: Zato što svaka ljubav nosi novo iskustvo istine o tome što znači biti dvoje, a ne jedno. Svaka nam ljubav daje novi dokaz da svijet može biti drugačiji i drugačije iskušan nego tek sviješću koja pripada samo jednoj osobi, samo jednom pogledu na svijet. Badiou ljubav vidi kao ponovno izmišljanje života jer ponovo izmisliti ljubav znači ponovo izmisliti to ponovno izmišljanje. Svaki put kada se dvije različite osobe susretnu i požele neko vrijeme biti sjedinjene i dijeliti međusobne istine, rađa se neka nova istina o svijetu upravo zato što se istina tih ljudi, pojedinačno, naglo mijenja. Zato nas ljubavne priče uzbuđuje.

U tom smislu trokut Valmonta, Juliette i Marianne, trokut koji se širi u mrežu žudnji, moći i kontroli, u sebi sadrži upravo neizvjesnost toga na koji način svaki od novih susreta mijenja onoga tko se izlaže susretima i što je to što stvara tu promjenu u odnosu na sve druge ljubavne relacije koje su ranije bile uspostavljane. Mreža likova u našoj verziji širi se ovisno o znatiželji likova da potaknu nove istine o sebi samima, pa i o svijetu. Potraga ponekad završava u olakšanju, a ponekad u boli.

Foto & Video galerija

 

Sponzor predstave “Opasne veze”