OVACIJE ZA CARSKI KONCERT POSVEĆEN BEETHOVENOVOJ OBLJETNICI

19. lipnja 2020.

Riječki simfonijski orkestar obilježio je večerašnjim „Carskim koncertom” 250. obljetnicu rođenja Ludwiga van Beethovena izvedbom dvaju njegovih petih djela: Petog klavirskog koncerta i Pete simfonije.
Gromoviti pljesak prolomio se gledalištem nakon posljednjeg takta „Sudbinske”, Beethovenove ikoničke Pete. Toliko poznate melodije očarale su publiku koja je maestru Alessandru Cadariu i orkestru priuštila ovacije zbog čega se talijanski dirigent i obratio publici: „Dirnut sam. Nakon ova tri teška mjeseca, večeras se ovdje osjećam toliko posebno kao da mi je prvi koncert. Sjajno je biti ovdje s vama i ovim iznimnim glazbenicima. Hvala vam.”

U prvom dijelu večeri, Petom vanserijski zahtjevnom Beethovenovom koncertu u kojem se prepoznaje vještina pijanista, ponovno je zasjao naš riječki pijanist međunarodne karijere koji broji neke od najprestižnijih svjetskih nagrada, Goran Filipec. Svaki njegov nastup u Rijeci izniman je doživljaj, a i ovoga puta duboko je impresionirao virtuoznim tehniciranjem.

Sljedeći koncert Riječkog simfonijskog orkestra, čiji je generalni pokrovitelj INA, na programu je 2. i 3. srpnja, a riječ je o simfonijskom koncertu „Iz Novoga svijeta”. Na programu će pak biti dvije devete simfonije, jedna Mozartova, a druga, naravno, Dvořákova „Iz Novoga svijeta”.

 

Foto & Video galerija

 

Generalni pokrovitelj Riječkog simfonijskog orkestra