CARSKI KONCERT

Dirigent:
Solist:
Koncertni majstor:
Izvodi:
Inspicijentica:

19. lipnja 2020.

Povodom 250. obljetnice Beethovenova rođenja

Ekspresivni dirigent Alessandro Cadario dirigira Beethovenovim Petim koncertom za klavir i orkestar te Petom simfonijom!

Na koncertu će Goran Filipec, riječki pijanist nagrađivan prestižnim nagradama struke, uz Riječki simfonijski orkestar izvesti Koncert podnaslovljen „Carski” što je tek kasnije dodao izdavač, a ne Beethoven. Skladatelj je Koncert posvetio svome meceni, izvrsnom pijanistu, austrijskom nadvojvodi i kardinalu Rudolfu von Habsburgu, najmlađem sinu cara Leopolda II. i bratu cara Franje. Nakon prve izvedbe 1811. u Allgemeine Musikalische Zeitung objavljeno je: „Bez sumnje, ovo je jedan od najoriginalnijih, najmaštovitijih i najutjecajnijih, ali i jedan od najtežih koncerata koji postoje”.

Beethovenova energična i višeslojna Peta simfonija prepoznatljivog ritma u četiri izrazito dramatična i povremeno mračna stavka, često se naziva i Sudbinska simfonija. Berlioz je za ovo djelo tvrdio kako više nego ijedno drugo proizlazi izravno i isključivo iz Beethovenova genija, kao njegova intimna misao, njegove skrivene tuge, bijes, snovi puni melankolične opresije, noćne vizije, bura entuzijazma, dok melodični, harmonični, ritmični i orkestralni oblici istaknuti izvornim novitetom i individualnošću, obogaćuju ogromnom snagom i plemenitošću.

 

Program:

Ludwig van Beethoven: Koncert za klavir i orkestar u Es-duru br. 5 („Carski“), op. 73
I. Allegro
II. Adagio un poco mosso
III. Rondo: Allegro

Ludwig van Beethoven: Simfonija br. 5 u c-molu, op. 67
I. Allegro con brio
II. Andante con moto
III. Scherzo, Allegro
IV. Finale: Allegro

 

Koncert s jednom pauzom traje oko sat i pol.

 

 

Foto & Video galerija

 

Generalni pokrovitelj Riječkog simfonijskog orkestra