EKSKLUZIVNI KONCERTI U POVIJESNOJ SEZONI

Drage/i prijateljice i prijatelji glazbe,

dobrodošli u novu koncertnu sezonu, koja će zahvaljujući posebnoj 2020. godini, biti drugačija od onih prijašnjih. Rijeka će, kao Europska prijestolnica kulture, biti prava glazbena luka različitosti ispunjena ne samo vlastitim koncertima, već i mnogim ekskluzivnim gostovanjima. Umjetnici, ansambli i djela koja do sada nismo imali priliku čuti u našem gradu, u ovoj povijesnoj sezoni priredit će nam mnogo nezaboravnih glazbenih trenutaka.
Sezonu ćemo otvoriti izvedbom velebne Brucknerove Devete simfonije pod ravnanjem šefa dirigenta Orkestra riječke Opere Yordana Kamdzhalova. Simfonija će se izvesti s Finalom koji su priredili Nicola Samale, John A. Phillips, Benjamin Gunnar Cohrs i Giuseppe Mazzuca po nedavno pronađenim Brucknerovim manuskriptima, a koji je po prvi puta izveo Sir. Simon Rattle s Berlinskom filharmonijom 2011. godine.
U listopadu nam se, nakon tri godine, vraća virtuozni Goran Filipec s recitalom na kojem će predstaviti skladbe Franza Liszta s njegovih nedavno nagrađivanih nosača zvuka.
Siječanj nam donosi dva nova lica! Dmitry Kryukov, dirigent mlađe generacije sa zapaženim nastupima u moskovskom Boljšoju, ravnat će Borodinovom Drugom simfonijom. Uz njega će kao solist nastupiti njemački violončelist Gustav Rivinius, pobjednik glasovitog natjecanja Čajkovski 1990. godine. Izvest će poznate Varijacije na rokoko temu za violončelo i orkestar Petra Iljiča Čajkovskog.
Uvod u službeni početak Rijeke kao Europske prijestolnice kulture dogodit će se na koncertu 31. siječnja, izvedbom dvaju remek-djela: Papandopulovo „Slavoslovlje” (u suradnji sa Zborom HRT-a) te Dvořákova Deveta simfonija „Iz novog svijeta“ slave slobodu, tradiciju, otvorenost i zajedništvo za koja se nadamo da će graditi identitet našeg grada i u godinama nakon 2020.
Veljača nam donosi atraktivna gostovanja. Prvo ćemo uživati u puhačkom kvintetu Les Vents Français s glasovitim Emanuelom Pahudom na flauti te Radovanom Vlatkovićem na rogu, a potom, zahvaljujući talijanskom konzulatu u Rijeci, dočekujemo Venice baroque orchestra, jedan od najboljih svjetskih baroknih orkestara. U programu koji će sadržavati isključivo djela Antonia Vivaldija kao solist će nastupiti renomirani talijanski violinist Giuliano Carmignola. Ovaj koncert će ujedno biti i službeno zatvaranje izložbe „Violinom iznad granica – Stradivari u Rijeci, Kresnik i Cremona” osmišljene i organizirane u suradnji Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog Primorja i Muzeja Stradivari iz Cremone.
Goran Filipec, glavni gost koncertne sezone, vraća se u ožujku s izvedbom Beethovenovog Četvrtog koncerta za klavir i orkestar, a u nastavku programa po prvi se put u Rijeci, pod ravnanjem Villea Matvejeffa, izvodi Šostakovičeva 13. simfonija „Babi Yar“. Nastala kao sjećanje na jedan od nabrutalnijih zločina u povijesti, masakr 30 000 Židova od strane nacista 1941. godine u klancu Babi Jar na periferiji Kijeva, simfonija obiluje i drugim temama i motivima vezanima uz tadašnje stanje u Sovjetskom Savezu.
Travanj započinjemo gostovanjem trenutno najtraženijeg gudačkog kvarteta u Europi – Vision String Quartet. Četiri mlada umjetnika jednako se dobro snalaze u svim žanrovima glazbe, a svaki njihov koncert je izniman umjetnički doživljaj. Za pamćenje će svakako biti i izvedba Mahlerove Druge simfonije „Uskrsnuće“, prigodno u tjednu nakon Uskrsa. Zahvaljujući suradnji sa Simfonijskim orkestrom i Zborom HRT-a na pozornici će se naći više od 200 izvođača pod dirigentskom palicom Yordana Kamdzhalova. Prije riječkih izvedbi, Mahlera ćemo izvesti u ciklusu „Kanconijer” u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.
U svibnju obilježavamo dvije iznimno važne godišnjice Ivana Matetića Ronjgova – 140 godina rođenja i 60 godina od smrti. U isključivo zborskom a cappella programu čut ćemo neke od najpopularnijih, kao i manje izvođene skladbe najznačajnijeg vokalnog skladatelja s našeg područja. Na koncertu će nastupiti više zborova (zbor Opere, Zbor HRT-a, zbor Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Rijeka, PZM „Josip Kaplan“, MVA „Kanat“, RKZ „Val“ i Ženski zbor KUD-a „Učka“), a sve pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija. Na ovom iznimno važnom koncertu će se na pozornici zajedno naći više od 200 pjevača.
Glavni događaj sezone zasigurno je gostovanje glasovitog Mahler Chamber Orchestra. Orkestar koji je nastao uz podršku i mentorstvo Claudija Abbada, a kojeg čine vrsni glazbenici iz dvadeset različitih zemalja, po prvi će put održati koncert u Hrvatskoj! U programu posvećenom Wolfgangu Amadeusu Mozartu uz njih će nastupiti i trenutno najzvučnije pijanističko ime u svijetu – Leif Ove Andsnes!
Povrh svega već navedenog, Yordan Kamdzhalov će nastupiti s Orkestrom i na tradicionalnim Novogodišnjim koncertima: Uvodi i uvertire, koji su ove sezone zamišljeni kao predtakt glazbenoj 2020. godini, te na Finalu koncertne sezone u lipnju.
Na kraju, ako ste mislili da je „samo to” koncertni program u godini Rijeke kao Europske prijestolnice kulture – prevarili ste se. Jesen 2020. donijet će tri spektakularna koncerta: Karita Mattila, jedna od posljednjih istinskih opernih diva nastupa s našim orkestrom u rujnu, a slavna mezzosopranistca Elīna Garanča u studenom. Osim toga, po prvi put u Rijeci bit će izvedena i Bachova Misa u h-molu prilikom gostovanja dvaju ansambala sa samog vrha top liste najboljih zborova i orkestara za baroknu glazbu Münchener Bach-Chora i Münchener Bach-Orchestra, poznatih i po antologijskim koncertima i snimkama pod ravnanjem legendarnog Karla Richtera.

Petar Kovačić,
ravnatelj Opere