POGLED PREMA 2020: EPK I HNK GALA KONCERT DOVODI U RIJEKU SVJETSKE OPERNE ZVIJEZDE

2. ožujka 2018.

Najavljujemo još jedan iznimni događaj u suradnji s EPK 2020, najbližim partnerom u sljedeće dvije godine, te pod pokroviteljstvom i u dugogodišnjem partnerstvu s Inom – „Pogled prema 2020: EPK i HNK gala koncert” koji će na riječku pozornicu dovesti istinske svjetske operne zvijezde u ponedjeljak 5. ožujka u 19 i 30 sati!
Orkestrom Opere ravnat će dva dirigenta Marco Boemi i Ville Matvejeff, solisti će biti Yusif Eyvazov, Kristina Kolar, Lucio Gallo, Rossana Rinaldi te posebna gošća Maria Guleghina, a sudjelovat će i Anamarija Knego, Vanja Zelčić, Ivana Srbljan, Aljaž Farasin, Robert Kolar, Marko Fortunato, Sergej Kiselev te Dario Bercich.
„Osjećamo sreću, ponos i uzbuđenje zbog činjenice da ćemo u ponedjeljak izvesti najvažniji koncert u povijesti riječke Opere. Kroz povijest su u Rijeku dolazile brojne operne zvijezde kao što su Gigli i Caruso, ne tako davno ugostili smo Sumi Jo, Lucia Galla, Marjukku Tepponen, Dianu Haller, Dunju Vejzović. Međutim, nikada nismo u jednoj večeri imali toliko vrhunskih svjetskih opernih solista na našoj pozornici”, kazao je intendant dr. sc. Marin Blažević. Naglasio je kako su upravo to ciljevi i standard kojem se teži u 2020. godini, a ovaj je koncert predigra ili prolog – pogled prema 2020. EPK i HNK gala koncert predstavit će jednog od najboljih tenora današnjice Yusifa Eyvazova koji upravo pjeva u Boljšoj teatru, prije toga otvorio je sezonu u La Scali kao Andrea Chénier, a nastupio je u Metropolitan operi, Bečkoj državnoj operi, Pariškoj operi, Državnoj operi u Berlinu itd. „Riječ je o pjevaču takvog kalibra o kakvom smo mogli samo sanjati!”, kazao je Blažević predstavljajući soliste večeri „Rossana Rinaldi velika je talijanska mezzosopranistica, prvi put u Rijeci kao i Eyvazov. Lucio Gallo, već poznat riječkoj publici, redovni je gost svjetskih opernih kuća i koncertnih dvorana. Kao posebna gošća Yusifa Eyvazova i iznenađenje za riječku publiku publici nastupit će operna diva, dramski sopran, slavna Maria Guleghina. Ravnopravnu ulogu na koncertu imat će naša nezaobilazna i nenadmašna prvakinja riječkog HNK Kristina Kolar, te drugi članovi našeg sjajnog solističkog ansambla u čuvenoj fugi Verdijeva „Falstaffa”. Cilj je stvoriti suradnju velikih imena europske i svjetske operne scene te domaćih umjetnika. Koncertom ravnaju dva dirigenta: Marco Boemi i Ville Matvejeff, a program je podijeljen u dva dijela: prvi dio čine arije iz Verdijevih opera, a na programu drugog dijela su Puccini i skladatelji verizma. Oba dijela donose arije i duete koji će se naći na dva CD-a riječke Opere za poznate međunarodne diskografske kuće Universal Music i DECCA”.
Novinarima se obratio jedan od dirigenata, česti suradnik Anne Netrebko i Yusifa Eyvazova, Marco Boemi: „Uvijek sam vjerovao u posebne projekte, posebne koncerte i posebna mjesta. Oduševila me ovdašnja profesionalnost na visokoj razini, entuzijazam i mladenačka energija kakvu se rijetko susreće. Često surađujem s Yusifom Eyvazovim i rekao sam mu da to mora iskusiti, da mora doći u Rijeku! Pripremili smo program prekrasne glazbe, daleko iznad onoga što se uobičajeno na koncertima izvodi i čuje. Siguran sam, bit će to nezaboravno iskustvo za sve nas, kako na pozornici tako i u publici”.
Direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva Rijeka 2020 – EPK gospođa Irena Kregar Šegota izrazila je ponos što s riječkim Kazalištem najavljuje ono što će se događati u 2020. godini. „ Gala koncert nije jedino događanje nastalo u našoj suradnji, ali nikada do sada s ovakvim svjetskim imenima. Osim Gala koncerta, zajednički smo pokrenuli projekt Petog ansambla, te ostvarili program (Re)discovering Europe i predstavu „Gorski divovi”. Osim partnerske suradnje, ovaj projekt pozicionira Rijeku kao važno kulturno i turističko mjesto koje nosi i izravan ekonomski učinak”, kazala je Kregar Šegota. Predstavila je zatim inicijativu osnivanja Poslovnog kluba osmišljenog kao zajednicu donatora koja okuplja gospodarske subjekte, prvenstveno s područja Primorsko-goranske županije, oko projekta Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020. „Poslovni klub će doprinijeti razvoju kulture u Županiji financirajući odabrane programe EPK, no njegov je dugoročni cilj potaknuti filantropsko ulaganje u projekte u kulturi koje smatramo nedovoljno razvijenim u gradu, Županiji ali i državi”, zaključila je Kregar Šegota.
U ime Ine koja je ponovno generalni sponzor obratio se g. Ivan Krešić, član Uprave: „Veliko nam je zadovoljstvo što je INA generalni sponzor jednog ovako lijepog događanja. INA je tradicionalno i konstantno prisutna u kulturnom životu grada Rijeke i drago nam je da možemo podržati razvoj vrijednih sadržaja i time povećati kvalitetu života stanovnika, raznolikost glazbene scene Grada te obogatiti kulturnu i turističku ponudu riječkog područja, ali i cijele Hrvatske. Nadam se da će Inino društveno odgovorno ponašanje biti vodilja i drugim gospodarskim subjektima u Rijeci i okolici te u cijeloj državi i potaknuti ih da podrže zajedničke projekte Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka i Europske prijestolnice kulture 2020. Veselimo se ponedjeljku i očekujemo jednu zaista gala večer!“
Na kraju se intendant riječkog Kazališta zahvalio Vrtnom centru MBM na rijetko bogatim cvjetnim aranžmanima što će krasiti pozornicu, atrij i foyer, TEPIH CENTRU koji je osigurao novi crveni tepih kojim će publika dolaziti na koncert, CARMOTU koji je ovom prilikom osigurao vozilo za goste te HOTELU BONAVIA u kojem će gosti boraviti.

GENERALNI SPONZOR GALA KONCERTA

logo_INA

Zahvaljujemo

mbm-logo

LOGO-tepih-centar

bonavia

carmoto

Foto & Video galerija