POTPISAN SPORAZUM O SURADNJI IZMEĐU OPERE HNK IVANA PL. ZAJCA I ZAGREBAČKE FILHARMONIJE: NA PONOS I RIJECI I ZAGREBU

5. svibnja 2021.

Na dan izvedbe prvog programa nakon jednomjesečne obustave programa za publiku, u riječkom je HNK Ivana pl. Zajca svečano potpisan Sporazum o suradnji između Opere HNK-a Ivana pl. Zajca i Zagrebačke filharmonije. Sporazum su potpisali riječki intendant Marin Blažević i ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch, a na konferenciji za novinare tim su povodom sudjelovali i ravnatelj Opere riječkog HNK-a Filip Fak te šef-dirigent, maestro Valentin Egel.

„Čast nam je i umjetnički izazov što ovim sporazumom dolazimo u priliku surađivati sa Zagrebačkom filharmonijom, jednim od najboljih orkestara u regiji, koji je po mnogočemu uzor i glazbenicima u našem RSO-u“, rekao je intendant Blažević i dodao kako potpisivanje ovog sporazuma nije rezultat političkog, predizbornog trenutka već rezultat razdoblja lockdowna u našoj županiji i nastojanja da se to vrijeme bez izvedbi za publiku iskoristi što kreativnije i produktivnije, a zbog čega su i dogovori o konkretnoj suradnji mogli biti privedeni svome kraju.
„Pandemija nas je naučila i prisilila da povremene, spontane suradnje pretvorimo u strategiju i sustav koji će nas u nekoliko narednih sezona voditi u zajedničko stvaranje“, zaključio je intendant Marin Blažević.

Ravnatelj Mirko Boch istaknuo je kako Zagrebačka filharmonija ove godine slavi 150. rođendan, a svoj je život započela pod dirigentskom palicom Ivana pl. Zajca. „Zato mi je posebno drago, a možda i nije riječ tek o slučajnosti, što prvi ovakav sporazum ikada Zagrebačka filharmonija potpisuje s kazalištem koje nosi Zajčevo ime. Naravno, nije nevažno što to kazalište pod vodstvom Marina Blaževića stvara izniman glazbeni i glazbeno-scenski program.“ Uz to je ovaj sporazum nazvao korakom približavanja i suradnje koji će, vjeruje, biti „ponos i dika i Rijeci i Zagrebu“.
Ravnatelj riječke Opere Riječanin Filip Fak, koji je i član Zagrebačke filharmonije, izrazio je i profesionalno i osobno zadovoljstvo zbog spajanja dviju vrhunskih glazbenih institucija koje su odredile njegov život. „Ova suradnja nije nastala samo iz potrebe zbog pandemije već iz želje za istinskom umjetničkom sinergijom“, kazao je Filip Fak i pojasnio što će ova suradnja donijeti riječkoj i zagrebačkoj publici.

Naime, suradnja koja podrazumijeva gostovanja, razmjene i koprodukcije će se ostvariti u nekoliko projekata u razdoblju od ove pa do 2024. godine: inauguracijskim koncertom ove suradnje, što će pod ravnanjem riječkog šefa-dirigenta, maestra Valentina Egela i uz sudjelovanje solista Opere riječkog HNK-a biti izveden povodom Dana Grada Zagreba i Dana državnosti u Zagrebu Zagrebačka će filharmonija gostovati u Rijeci 5. lipnja 2021., a potom će, također u lipnju ove godine, biti postavljena odnosno praizvedena opereta Gjure Eisenhuta “Moć ljubavi” sa zagrebačkom premijerom te reprizama u Rijeci dok će monodrama Arnolda Schönberga “Erwartung” s premijerom u Rijeci i reprizom u Zagrebu biti izvedena u ožujku 2022. u okviru koncertne sezone Zagrebačke filharmonije. Međusobna suradnja će se ostvariti i prigodom postavljanja i izvođenja dviju opera Richarda Straussa: prvo će obnovljena riječka “Elektra” u sezoni 2022./2023.biti izvođena i u Rijeci i u Zagrebu uz međusobnu razmjenu šefova-dirigenata Opere HNK Ivana pl. Zajca i Zagrebačke filharmonije, a sljedeće će sezone, 2023./2024., biti postavljena opera “Salome” s izvedbama u oba grada i također uz međusobnu razmjenu šefova-dirigenata. Šefovi-dirigenti, maestro Dawid Runtz i maestro Valentin Egel, međusobno će gostovati, i tijekom narednih koncertnih sezona.

Maestro Egel, koji je nedavno bio gostom Zagrebačke filharmonije i tom prilikom, kako je rekao Mirko Boch, ostavio snažan i sjajan dojam, ovu suradnju vidi kao uzbudljive prilike za budućnost na dobrobit i riječke i zagrebačke publike te lijepu umjetničku poruku o zajedništvu posebice u vrijeme koje živimo.

Foto & Video galerija