POTPISAN UGOVOR O RIJEČKO-OSJEČKOJ KOPRODUKCIJI

9. lipnja 2021.

Intendant Marin Blažević i intendantica osječkog HNK Dražena Vrselja u Osijeku su potpisali ugovor o koprodukciji dviju opernih jednočinki koje će se zajedno izvoditi, a premijeru imati sljedeće kazališne sezone, 2021./2022. Riječ je o operama „Gianni Schicchi“ Giacoma Puccinija te „Arlecchino“ Feruccia Busonija koji će tom prigodom doživjeti svoju hrvatsku praizvedbu.

”Već dugo se nije dogodilo da su dva nacionalna kazališta u Hrvatskoj odlučila krenuti u veliku opernu koprodukciju poput ove, a postoji cijeli niz razloga zašto je potpisivanje ovog ugovora značajno. Kad smo pozvali osječki HNK u ovaj koprodukcijski projekt, ujedno smo ih pozvali da u ljeto 2022. zajedno s nama gostuju na jednom od najznačajnijih europskih opernih festivala, Savonlinna Opera Festivalu u Finskoj. Obzirom na posebne značajke ove koprodukcije i na njezinu međunarodnu budućnost, vjerujem da ćemo, nakon što realiziramo ovaj projekt, biti uzor drugim nacionalnim kazalištima – rekao je Marin Blažević, napomenuvši kako će ulogu Giannija Schicchija pjevati nacionalni prvak, svjetski proslavljeni Giorgio Surian, kojemu će to biti oproštajna uloga.

Svečanom potpisivanju nazočili su su i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić te dožupan Osječko-baranjske županije Josip Miletić.

Na taj se način počinju realizirati planovi i dogovori o suradnji između hrvatskih nacionalnih kazališnih kuća, a na dobrobit njihove publike.

Foto & Video galerija

 

Medijski pokrovitelj / Partner mediatico