POTPISAN UGOVOR O SURADNJI IZMEĐU HNK IVANA PL. ZAJCA I KLASTERA ZDRAVSTVENOG TURIZMA KVARNERA: KULTURA JE POLA ZDRAVLJA

21. svibnja 2021.

Ugovor o suradnji između HNK Ivana pl. Zajca i Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera potpisali su u petak 21. svibnja, prije početka operne predstave „La Triaviata“, intendant riječkog HNK dr.sc. Marin Blažević i predsjednik Klastera doc.dr.sc. Vladimir Mozetič, dr.med.

Kako je u uvodnoj riječi naglasio intendant Blažević riječ je o značajnom sporazumu o suradnji kojim se, za razliku od dosadašnjih s kulturnim institucijama, suradnja proširuje i na sektore zdravstva i turizma iz kojih već dolazi veliki broj posjetiteljica i posjetitelja riječkog Kazališta.
Cilj je ove poslovne suradnje promocija kulturnog i zdravstvenog razvoja na području Primorsko-goranske županije i šire regije te prije svega stvaranje prepoznatljivog i konkurentnog kulturno-zdravstvenog proizvoda na lokalnoj i međunarodnoj razini.

Iz cijelog niza modela suradnje kroz zajednički program „Kultura je pola zdravlja“, intendant Marin Blažević istaknuo je organizaciju skupnih i pojedinačnih dolazaka zdravstvenih turista, kojima je uz zdravstvenu uslugu, klimu i gastronomiju našeg kraja još nedostajala kultura što ju u ovom dijelu Hrvatske iznimno kvalitetno može ponuditi riječki „Zajc“.

Predsjednik Klastera dr. Vladimir Mozetič izdvojio je pak spoj zdravstva, turizma, kulture i edukacije kroz suradnju Klastera, HNK-a, Sveučilišta u Rijeci i partnera na istraživanju, razvoju i stvaranju zajedničkog branda „Art&Health“ / „Umjetnost i zdravlje“ odnosno korištenju pokreta, glasa i glazbe u terapijskim postupcima.

I Svjetska je zdravstvena organizacija objavila podatke o pozitivnom djelovanju umjetnosti na fizičko i mentalno zdravlje pojedinca s konkretnim učincima na kontrolu i ublažavanje simptoma cijelog niza bolesti. A blagotvorni utjecaj umjetnosti na mentalno ljudsko zdravlje, osobito u okolnostima pandemije, također je neosporan.

Svečanosti potpisivanja ugovora nazočili su i predsjednik Skupštine Klastera prof.dr.sc. Viktor Peršić, dr.med; predsjednica Upravnog odbora dr. sc. Irena Peršić Živadinov te manager Klastera Alfred Franković, a s druge stane, poslovna ravnateljica riječkog HNK-a Martina Radelja, umjetničke ravnateljice Renata Carola Gatica i Maša Kolar te ravnatelj Giulio Settimo.

Foto & Video galerija