BUBA U UHU
Georges Feydeau

Redateljica:
Snežana Tiršić
Dramaturginja:
Vesna Kosec Torjanac
Prijevod:
Vladimir Gerić
Scenografkinja:
Andreja Rondović
Kostimografkinja:
Oblikovatelj rasvjete:
Tomislav Maglečić
Glazba:
Aleksandar Antić / Vladimir Garić
Asistentica redateljice:
Hana Hegedušić
Asistentica kostimografkinje:
Žarka Krpan
Koreografkinja:
Davorka Čorko Rodeš
Uloge:
Victor Emanuel Chandebise/Poche: Ljubomir Kerekeš
Raymonde Chandebise: Helena Minić Matanić
Camille Chandebise: Karlo Mrkša
Roman Tournel: Marinko Leš
Doktor Finache: Marko Cindrić
Carlos Homenides de Histangua: Robert Plemić
Augustin Ferraillon: Zdenko Brlek
Etienne: Filip Eldan
Baptistin: Darko Plovanić
Lucienne Homenides de Histangua: Dea Presečki
Olympe Ferralion: Gordana Slivka
Antoinette: Elizabeta Brodić
Eugenie/Pjevačica: Hana Hegedušić
Fotograf:
Marko Ercegović

Gostovanje Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Varaždinu

 

Veliki francuski komediograf (1862., Pariz – 1921., Rueil-Malmaison), nasljednik kralja vodvilja, Eugènea Labichea, pa i Molièrea, napisao je više od četrdeset komedija, od kojih se brojne još uvijek postavljaju na svjetske pozornice. Njegovi komadi bliski su farsi, s nevjerojatnim zapletima, s matematički preciznim brzinom promjenama, bučnom komikom s dozom kritike i apsurda. Likovi imaju pomno razrađene karakterizacije u živom dijalogu i urnebesnim situacijama u koje upadaju. U ljubavnim pustolovinama, bračnim trokutima i nevjerama susrećemo lepezu liječnika, hotelijera, slugu, dobrostojećih muževa i njihovih družica čije nepromišljene postupke izvrgava smijehu. Neke od najpoznatijih komedija: Krojač za dame, Mačak u vreći, Gospon lovac, Pobrinite se za ameliju, Mladoženja Barillon, Buba u uhu…

Buba u uhu, komad u 3 čina, prvi je put izveden 1907. u Parizu uz nezapamćen uspjeh i kod publike i kod kritike. Jedan je kritičar napisao: “To je komad za koji bi valjalo izmisliti novi kvalitativni pridjev: smiješan, zabavan, komičan, vragometan, vrtoglav; sve to, pa i mnogo više.”

Radnja prikazuje kako Raymonde Chandebise postaje uvjerena kako njezin suprug Victor Emanuel ne može vršiti bračne dužnosti zbog nevjere te to nastoji provjeriti tako što mu podmetne lažno ljubavno pismo nepoznate žene, što izaziva niz kaotičnih nesporazuma. Predstavnici visokog društva, pa i njihova posluga, svoj opsceni život vode u hotelu „Kod vragolaste mace“. U nezamislivim situacijama pojačava se napetost do samog kraja, urnebesna zbrka u kojoj padaju maske, a sve zbog – „bube u uhu“.

 

Predstava traje oko dva i pol sata, izvodi se bez pauze.

Foto & Video galerija