La nostra famiglia

Premijera LA NOSTRA FAMIGLIA / NAŠA FAMILIJA
Saša Eržen

Musical per bambini / Mjuzikl za djecu
Regia e musiche / Režija i glazba:
Marjan Nečak
Coreografie / Koreografija:
Klemen Janežić
Scenografie / Scenografija:
Valentin Svetozarev
Costumi / Kostimi:
Mia Popovska
Proiezioni video / Video projekcije:
Ruoli / Uloge:
Leonora Surian Popov / Danijel Malalan / Pia Skvarča / Elena Brumini / Urša Kavčič / Serena Ferraiuolo / Mak Tepšić / Blaž Popovski / Andrea Tich / Rok Matek
Direttrice di scena / Inspicijentica:
Suggeritore e sottotitolista / Šaptačica i titlerica:

Coproduzione con / Koprodukcija sa Slovensko stalno gledališče – Teatro Stabile Sloveno, Gledališče Koper

 

U domu za djecu koji se nalazi u staroj vili živi sedam tinejdžera bez roditelja, a s njima i stariji odgajatelj Marko. Na drugom kraju grada, u novoj vili, žive bogati biznismen Luka Dicaprio i njegova supruga Laura. Nemaju djece, a budući da se Laura približava menopauzi, vrata majčinstva joj se zauvijek zatvaraju. U čekaonici ginekološke ordinacije sretne tinejdžericu iz doma za djecu, koja se zove Mala i koja na nju ostavlja snažan dojam. Laura se kući vraća promijenjena, sa željom za kćerkom. U međuvremenu, Mala shvaća da joj u životu nedostaje majčinska figura koja bi je razumjela, jer Marko zaista nema pojma o ženama. Proširi se vijest da planiraju zatvoriti dom za djecu bez roditelja, kuću prodati, tinejdžere premjestiti u veću ustanovu, a Marka poslati u prijevremenu mirovinu, jer postojanje takvog malog doma nije financijski održivo…

Sudionici u projektu zajedno istražuju jedinstveni geopolitički identitet našeg prostora, a produkt će biti trojezični mjuzikl, na talijanskom, slovenskom i hrvatskom jeziku. Cilj je govoriti o budućnosti, o Europi bez granica i bez diskriminacije. Odabir žanra „mjuzikl za djecu“ strateški je izbor jer kroz ovu kazališnu predstavu, inspiriranu klasicima velikog platna, glazba i proza iznalaze najbolji spoj za prenošenje pedagoških poruka.

 

Glavni protagonisti su tinejdžeri, pripadnici generacije Z. Oni odrastaju bez roditelja, u domu za mlade, u zajednici koja je poput velike obitelji, s jednim skrbnikom, svojim odgajateljem. Iako različiti, obilježeni okolnostima odrastanja, klasični su predstavnici svoje generacije.

Generacija Z rođena je između pametnih telefona, ekrana i tableta. Mentori su im Google i YouTube. Ali čak i u svijetu u kojem nas tehnologija prati na svakom koraku, autentični, neposredni ljudski odnosi bit su koju ništa ne može zamijeniti. Novac u tome nema nikakvu moć, jer iskreni odnosi nastaju samo kada se povezujemo iz srca, a ne preko novčanika.

Obitelj je osnovna ćelija društva, a obitelji mogu biti različite koliko su različite grupe i zajednice s kojima se povezujemo. Obitelj nije samo krvno srodstvo, to može biti svatko tko vas prihvaća takvima kakvi jeste. Onaj koji vas svojom pažnjom i brigom okružuje ljubavlju, dobrotom i privrženošću, da se u sebi osjećate kao kod kuće. Prijatelji su obitelj koju sami biramo.

Kroz teme odrastanja, obitelji, tehnologije, interesa kapitala i moći zajednice, predstava Naša obitelj propituje probleme suvremenog doba i poručuje da je rješenje u povezivanju i suradnji. U tome da svi težimo boljem, pravednijem svijetu.

Predstavu vidim kao glazbenu dramu sa minimalištičnim i konciznim koreografiranim pasažima. Glazba je osnovni dnk.predstave … nepresušni đubox, kroz kojeg protagonisti putuju niz različite muzičke stilove, stvarajuči sintezu suvremene tin glazbe.

 

Partner mediatico / Medijski pokrovitelj