SVJEDOK VREMENA – FABRIZIO MELANO
Otvorenje Međunarodnog natjecanja mladih pjevača  ZINKA KUNC MILANOV

Razgovor Marina Blaževića s Fabriziom Melanom o Zinki Kunc Milanov, Mariji Callas, Renati Tabaldi i drugim opernim divama i velikanima 20. stoljeća
Solistice:

Prvo izdanje Međunarodnog natjecanja mladih opernih pjevača Zinka Milanov otvaramo razgovorom Marina Blaževića, ravnatelja Opere HNK Ivana pl. Zajca s redateljem Fabriziom Melanom, svjedokom operne ere u kojoj su vladale Maria Callas, Renata Tebaldi, Birgit Nilsson i naša Zinka Kunc / Milanov. Fabrizo Melano renomirana je figura na međunarodnoj opernoj sceni. Više od 40 godina surađivao je s vodećim svjetskim opernim kućama. Svoju dugu vezu s Metropolitan Operom započeo je 1969. godine gdje je režirao 21 operu, između kojih je bilo sedam novih ili ponovljenih produkcija.
Većina njegovih radova mogla se vidjeti na PBS Live iz Met serija, uključujući La Bohème (s kojom je i započeto prikazivanje 1977), Il Trittico, Les Troyens (s kojim je i otvorena stogodišnja sezona Meta 1983), i Il Trovatore. Melano je radio s vodećim američkim i kanadskim opernim kućama, uključujući pet produkcija u Lyric Opera u Chicagu i četiri s New York City Operom. Asistirao je Mariji Callas u režiranju I Vespri Siciliani u Teatru Regio u Torinu. Režirao je i u kućama kao što su Teatro Colón- Buenos Aires, Opéra de Monte-Carlo i English National Opera. Neke od najpoznatijih arija na repertoaru Zinke Milanov otpjevat će Kristina Kolar i Anamarija Knego.

POKROVITELJ
GLAZBENOG PROGRAMA FESTIVALA