Hrvatska drama

RAVNATELJICA  MAGDALENA LUPI ALVIR
tel ++385 51 355940
e-mail hrvatska-drama@hnk-zajc.hr

Hrvatska drama HNK Ivana pl. Zajca će u prvoj sezoni započeti realizaciju repertoarne politike zacrtane u  četvorogodišnjem programu Novo, odgovorno, različito.  Novo se odnosi na nove estetske izazove koji su neodvojivi i organski povezani sa socijalnom zbiljom u kojoj se danas nalazimo.

Odgovornost će se manifestirati u odgovornijem i racionalnijem poslovanju. Hrvatska drama, kao dio HNK Ivana pl. Zajca, mora imati jasnu svijest o onima koji je svojim izdvajanjima financiraju. Dosada, nažalost, to nije bio slučaj. HNK i Hrvatska drama su reprezentirali interese i ukuse samo određenih društvenih slojeva, apsolutno neosjetljivi za one najugroženije. Odgovornost se odnosi i na razvoj estetskih kriterija, te kultiviranje, uz postojeću, i jedne nove publike.

HNK Rijeka želi biti različito u odnosu na ostala nacionale teatre, ali i cjelokupnu hrvatsku kazališnu scenu koja je depolitizirana i u većini slučajeva socijalno neodgovorna. Biti političko kazalište znači biti političan ne u smislu optiranja za jednu političku partiju, nego u značenju koje je tom pojmu dao Erwin Piscator ili Hans-Thies Lehmann kroz sintagmu “estetika pobune”.

Jedna od konstantni u ovoj sezoni, ali i sljedećim, bit će propitivanje koncepta nacionalnog kazališta – bilo kroz implicitno pitanje sadržano u svakoj produkciji i kontekstu njezine realizacije, bilo kroz njegovo eksplicitno postavljanje. Jednostavno govoreći, to dugujemo i samom konceptu, koji je u trenutku kada je stvoren imao emancipatorsku snagu, ali i HNK-ovskoj publici koja se više ne želi grijati na plamičcima ognjišta nacionalne kulture.

SH.SH. glitch drama
Prema filmskome scenariju Lukasa Moodyssona
Vedrana Rudan
Alexandre Dumas
autorski projekt redatelja Olivera Frljića
Tatjana Gromača
George Orwell
Frljić & Blažević
Elvia Nacinovich