ŽOHARI
Stanisław Witkiewicz

5+
Redatelj:
Koreograf:
Glazba:
Kostimografkinja:
Ana Mikulić
Oblikovatelj svjetla:
Marino Frankola
Izvode:
Dina Ekštajn / Ana Mrak / Martina Tomić / Ida Jolić
Fotografkinja:
Nina Đurđević

Gostovanje Zagrebačkoga plesnog centra

 

Predstava je namijenjena svima od pet do 105!

Kratku dramsku juveniliju “Žohari” Stanisław Witkiewicz napisao je s osam godina fasciniran Shakespeareovim opusom koji je tek upoznao. U njoj u četiri prizora, smještena na manje od dvije stranice teksta, ostvaruje komičnu apsurdnost dječjeg pogleda na svijet, ali i grotesknost usporedivu s kasnijim djelima Ionesca i Harmsa. U toj dramici od samog početka prisutan je duh katastrofizma koji je u proteklih godinu dana pandemijski ovladao cijelim našim planetom. Nešto nedefinirano, veliko i sivo približava se sretnu kraljevstvu i ugrožava njegovu egzistenciju, a njegovi stanovnici različitih su emocija nesigurni kako treba reagirati.

Nova predstava Studija za suvremeni ples na scenu donosi robote, znanstvenu fantastiku i estetiku videoigara nadahnutu suvremenim plesnim izričajem. Želja je autorskog tima napraviti predstavu za djecu prilagođenu ovom vremenu i prostoru, predstavu koja će djeca prepoznati kao svoju, a u kojoj će i odrasli dobiti mogućnost zaviriti u skrivene kutove dječje mašte.

 

Mario Kovač i Branko Banković postavili su odličnu, razumljivu, dinamičnu predstavu koja je, koliko sam vidjela, uvukla djecu u igru napetog iščekivanja i zaigrane borbe i održala ih u tjelesnoj empatiji bez popuštanja pozornosti.
Maja Đurinović, Plesna scena.hr

Zahvaljujući duhovitoj koreografiji, sjajnoj glazbi (Tomislav Babić), dobro korištenom svjetlu (Marino Frankola) i beskompromisnoj predanosti mladih plesačica, predstava „Žohari“ je zabavna i suvremena, jednako bliska djeci i odraslima (jer kako tvrde psiholozi, u svim odraslima čuči ili barem spava zaigrano dijete) …
Olga Vujović, Kritikaz.com

 

Predstava traje 30 minuta.

Foto & Video galerija