Priopćenje za javnost: Ispravak netočnih navoda bivšeg ravnatelja riječke Opere, Filipa Faka

26. kolovoza 2023.

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka uputilo je 11. kolovoza dopis Upravnom vijeću Zagrebačke filharmonije i vršitelju dužnosti ravnatelja Zagrebačke filharmonije. O dopisu je informiran i Gradski ured za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba. Iz Zagrebačke filharmonije nakon više od deset dana stigao je odgovor da je dopis “krivo adresiran”. U interesu istine o radu i uspjesima Opere HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, odlučili smo dopis učiniti dostupnim javnosti, putem javnih medija i naše internetske stranice.

U nastavku je cjelovit tekst dopisa javne ustanove – javnoj ustanovi, nacionalnog kazališta – filharmoniji:

 

„Poštovane i poštovani,

Dana 10. kolovoza 2023. na mrežnim stranicama Zagrebačke filharmonije, a prethodno i na službenom Facebook profilu, objavljena je vijest o imenovanju novog ravnatelja ustanove. Rješenje o imenovanju sadrži obrazloženje i životopis gospodina Filipa Faka. U tekstu životopisa nalaze se neistinite informacije o radu gospodina Faka u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca Rijeka. Molimo da se iz službenog životopisa gospodina Faka na mrežnim stranicama ustanove u najkraćem mogućem roku uklone neistinite informacije o radu vašeg novog ravnatelja u drugoj ustanovi.

 

1. U životopisu F. Faka navodi se da je „u veljači 2021. imenovan ravnateljem Opere HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, gdje u kratkom vremenu postiže nekoliko velikih uspjeha“, te da „tijekom njegovog mandata, operni diptih Arlecchino & Gianni Schicchi gostuje na prestižnom međunarodnom opernom festivalu u finskoj Savonlinni.“

Gostovanje riječkog HNK na Opernom festivalu u Savonlinni ugovoreno je 4.02.2020. godine, a pregovori su započeli još tijekom 2018., dakle tri godine prije nego što je gospodin Fak imenovan ravnateljem Opere riječkog HNK. Štoviše, gostovanje na festivalu u Savonlinni s opernim predstavama „Julije Cezar u Egiptu“ i „Werther“ prvotno se trebalo održati u srpnju 2020. godine, dakle i to prije nego je gospodin Fak postao ravnateljem, ali je u dva navrata odgađano zbog pandemije (2020. i 2021. godine). Točno je samo da je gospodin Fak, zajedno s Valentinom Egelom, šefom dirigentom Riječkog simfonijskog orkestra, i intendantom Marinom Blaževićem, predložio da se umjesto „Werthera“ na festivalu 2022. godine izvede operni diptih „Arlecchino & Gianni Schicchi“, uz baroknu operu „Julije Cezar u Egiptu“ (koje se izvođenje u Savonlinni međutim ne spominje). Netočno je da je gostovanje u Savonlinni s čak pet izvedbi tri različite opere (tri puta „Julije Cezar u Egiptu“ i dva puta „Arlecchino & Gianni Schicchi“, od 26. do 30. srpnja 2022.) realizirano „tijekom mandata“ gospodina Faka obzirom da od kraja travnja efektivno, a od 13. srpnja definitivno on više nije bio ravnatelj Opere. Od 20. travnja 2022. gospodin Fak iz različitih razloga više nije obavljao poslove u opisu radnog mjesta ravnatelja Opere, a 13. srpnja otkazan mu je ugovor o radu zbog, kako stoji u Odluci koju vam možemo i dostaviti, „višestrukog kršenja obaveza iz radnog odnosa i odnosa prema poslodavcu“: „neopravdanih izostanaka s posla, neizvršavanja obaveza radnog mjesta i javnog difamiranja poslodavca kao institucije i njegovih vodećih ljudi“.

Spominjanje gostovanja riječke Opere u Savonlinni kao jednog od „nekoliko velikih uspjeha“ gospodina Faka iznenađuje i u svjetlu njegove izjave dane Novome listu 13. listopada 2022. godine: “Nitko još nije postavio pitanje – kakve koristi riječki građani, koji većinski financiraju kazalište, uopće imaju od gostovanja riječke Opere u finskoj Savonlinni, iako se to gostovanje uporno proklamira »najvećim uspjehom u povijesti našega Kazališta«?”

2. U životopisu se potom, kao još jedan od „nekoliko velikih uspjeha (…) tijekom mandata“, navodi i da gospodin Fak u „u međuvremenu dogovara i gostovanje riječke Opere na festivalu u Heraklionu na Kreti, gdje gostuje s Verdijevim Otellom.

Kao prvo, gostovanje u Herakionu na Kreti realizirano je više od pet (5) mjeseci nakon što je gospodin Fak de facto prestao obavljati ikakve poslove ravnatelja Opere, odnosno tri (3) mjeseca nakon što mu je otkazan ugovor o radu. Gospodin Fak ni u kojem smislu nije „dogovarao gostovanje“, čemu je dokaz i sam pružio u svojem životopisu. Naime, riječka Opera nije gostovala ni na kakvom, kako gospodin Fak navodi, „festivalu u Heraklionu na Kreti“. Takav festival na kojem bi „gostovala riječka Opera“ – ne postoji. Riječka Opera gostovala je u redovnom programu odnosno repertoaru Kulturnog i konferencijskog centra Kreta, u Heraklionu (CCCC – Cultural Conference Centre Crete) na poziv ravnatelja i dirigenta Myrona Michailidisa, koji može potvrditi i nepostojanje „festivala“ i činjenicu da gospodin Fak nije „dogovorio gostovanje“. Ugovor o gostovanju u Heraklionu potpisan je 28.09.2022., dakle više od dva mjeseca nakon što je gospodin Fak dobio otkaz.

U svome životopisu gospodin Fak navodi da „mjesto ravnatelja Opere napušta prije okončanja, dolazeći u konflikt s intendantom zbog suštinskog neslaganja oko načina upravljanja kazalištem, a koje se u najvećoj mjeri negativno odražavalo upravo na granu Opere.“ Gospodin Fak, kao što je već istaknuto, nije „napustio mjesto ravnatelja“, nego je dobio otkaz, kako je već prethodno objašnjeno.

 

Zbog svega navedenog očekujemo promptnu reakciju nadležnih instanci ustanove i uklanjanje neistinitih informacija s mrežnih stranica Zagrebačke filharmonije.

Hvala i pozdrav,

Dr. sc. Marin Blažević, intendant
Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka“