PRIPREME U TIJEKU…

22. rujna 2020.

NIKAD DO SADA, I NIKAD VIŠE: RIJEČKA PRAIZVEDBA MAHLEROVE DRUGE SIMFONIJE

Projekt se ostvaruje u suradnji Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka i Hrvatske radiotelevizije, te je dio manifestacije Rijeka – Europska prijestolnica kulture.

Pripreme za riječku praizvedbu Mahlerove Druge simfonije su u tijeku. Veličanstveno glazbeno dostignuće očekuje vas 23. rujna u Centru Zamet.

Druga simfonija u c-molu, “Uskrsnuće” (“Auferstehung”), prvo je simfonijsko djelo Gustava Mahlera u kojem je skladatelj koristio ljudski glas po uzoru na Devetu simfoniju Ludwiga van Beethovena. Gustav Mahler, austrijski je skladatelj i dirigent češkog podrijetla koji je tijekom svoga života uživao status najpoznatijeg i vodećeg koncertnog i opernog dirigenta, a danas je jedan od najvažnijih kompozitora kasnog romantizma. Koncert je opsežnog trajanja od stotinjak minuta, izvodit će se s velikim izvođačkim aparatom, pod dirigentskim vodstvom Philippa von Steinaeckera, prošireni orkestar, nacionalna operna prvakinja, sopranistica Kristina Kolar i prvakinja riječke Opere, mezzosopranistica Ivana Srbljan te mješoviti zbor. Riječkom opernom zboru i Riječkom simfonijskom orkestru pridružit će se Zbor i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije čime riječka Opera potvrđuje i nastavlja uspješnu suradnju s Hrvatskom radiotelevizijom. Nakon riječke praizvedbe, 24. rujna će se održati gostujuća izvedba u Domu sportova u Zagrebu, koju će snimati te potom u svom programu emitirati HTV.

Koncert će se održati u dvorani Centra Zamet koji osim sjajnog akustičkog ambijenta, osigurava propisanu fizičku distancu među izvođačima, gledateljima i gledateljicama. Požurite, ostala je tek poneka ulaznica!

 

Generalni pokrovitelj Riječkog simfonijskog orkestra